Opština Višegrad je 11. maja bila domaćin drugog sastanka projektnih timova iz Srbije i Bosne i Hercegovine u okviru projekta „Flood defense system“. Sastanak je poslužio sumiranju do sada sprovedenih aktivnosti i razmatranju zajedničkih projektnih aktivnosti čija se realizacija uskoro planira. Prevashodno je bilo reči o sagledavanju plana nabavki i razmatranju plana i dinamike sprovođenja obuka pripadnika jedinica civilne zaštite i poverenika civilne zaštite. Prva na redu je zajednička obuka za 24 poverenika civilne zaštite u 3 opštine, tj. mesne zajednice koje su predmet projektnih aktivnosti, koja će se održati na teritoriji grada Užica, tokom jula meseca. Odmah nakon nje će se pristupiti sprovođenju prve obuke za 33 pripadnika 3 jedinice civilne zaštite iz tri opštine. Sve obuke se organizuju po principu zajedničkog prisustva i rotirajućeg domaćinstva, tako da će sve tri opštine biti domaćini po dva puta. Na kraju ovog edukativnog ciklusa od 6 obuka, organizovaće se završna pokazna vežba za sve polaznike u Mokroj Gori.

Članovi projektnih timova su se osvrnuli i na proces nabavki, koji je negde sproveden, a negde se tek očekuje. Izvođači radova na uređenju korita reke Rzav, u opštini Višegrad, su već izabrani, dok taj posao tek treba završiti u Srbiji, za radove na rekama Kamišina i Rača.

Posebna pažnja, tokom sastanka, posvećena je razmatranju organizacionih celina u sistemima zaštite i spasavanja, zatim subjekata koji se uključuju u odbranu od poplava i bujica, potom odgovornih lica i planske dokumentacije, ako i pravne regulative koja definiše ovu oblast.

Opšti zaključak prisutnih jeste neophodnost adekvatnog pristupa u informisanju javnosti i angažovanju građana, kako bi sve projektom predviđene aktivnosti i nakon njegovog završetka imale punu primenu i doprinosile efikasnijoj odbrani od ove vrste elementarne nepogode.

Projekat „Uspostavljanje sistema odbrane od poplava u prekograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina.

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova