Opština i grad su povezani asfaltnim putevima regionalnog značaja, preko prevoja Debelo Brdo (1090 m NV), sa Valjevom i dalje do Beograda; dolinom Drine prema Ljuboviji i Šapcu; preko prevoja Kadinjača (880 m NV) prema Užicu. Dobro je razvijena i uglavnom asfaltirana mrežalokalnih seoskih puteva.

Opština Bajina Bašta se proteže uz reku Drinu. Udaljena je od Beograda 240 km i nalazi se uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, od koje je odvojena rekom Drinom. Ibarska magistrala se nalazi u blizini opštine, što je povezuje drumskim putem sa Beogradom i Vojvodinom, koji su značajna tržišta za plasma proizvoda iz ovog kraja.

Sa južne strane opština Bajina Bašta se nalazi u blizini Mokre Gore, Zlatibora i Zlatara i saobraćajno je povezana sa njima, što omogućava stvaranje sinergetskih efekata između ovih područja. Železnički saobraćaj nije razvijen na području opštine Bajina Bašta i ona se ne nalazi na važnim železničkim trasama. Što se tiče vazdušnog saobraćaja, opština Bajina Bašta se nalazi u blizini aerodroma Ponikve, za koji postoje mogućnost i projekti da se osposobi za putnički saobraćaj.

Pored Pančićeve omorike balkanskog endemita koji je preživeo veliko ledeno doba na veoma ograničenim staništima u srednjem toku reke Drine, i Pančićevog skakavca – lokalnog endemita, kome je ovo područje jedino stanište, ova planina je stanište za 53 vrste sisara, 153 vrste ptica i 40-tak vrsta riba (Orlović, Ostojić, 2001). Od vrsta pod posebnom zaštitom, ističu se: medved, srna i divokoza.

Veličina slova