Општина Вишеград је 11. маја била домаћин другог састанка пројектних тимова из Србије и Босне и Херцеговине у оквиру пројекта „Flood defense system“. Састанак је послужио сумирању до сада спроведених активности и разматрању заједничких пројектних активности чија се реализација ускоро планира. Превасходно је било речи о сагледавању плана набавки и разматрању плана и динамике спровођења обука припадника јединица цивилне заштите и повереника цивилне заштите. Прва на реду је заједничка обука за 24 повереника цивилне заштите у 3 општине, тј. месне заједнице које су предмет пројектних активности, која ће се одржати на територији града Ужица, током јула месеца. Одмах након ње ће се приступити спровођењу прве обуке за 33 припадника 3 јединице цивилне заштите из три општине. Све обуке се организују по принципу заједничког присуства и ротирајућег домаћинства, тако да ће све три општине бити домаћини по два пута. На крају овог едукативног циклуса од 6 обука, организоваће се завршна показна вежба за све полазнике у Мокрој Гори.

Чланови пројектних тимова су се осврнули и на процес набавки, који је негде спроведен, а негде се тек очекује. Извођачи радова на уређењу корита реке Рзав, у општини Вишеград, су већ изабрани, док тај посао тек треба завршити у Србији, за радове на рекама Камишина и Рача.

Посебна пажња, током састанка, посвећена је разматрању организационих целина у системима заштите и спасавања, затим субјеката који се укључују у одбрану од поплава и бујица, потом одговорних лица и планске документације, ако и правне регулативе која дефинише ову област.

Општи закључак присутних јесте неопходност адекватног приступа у информисању јавности и ангажовању грађана, како би све пројектом предвиђене активности и након његовог завршетка имале пуну примену и доприносиле ефикаснијој одбрани од ове врсте елементарне непогоде.

Пројекат „Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ финансиран је средствима Европске уније у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија-Босна и Херцеговина.

Поделите ову вест:

There are no comments yet.

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Величина слова