Пројекат „Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ почео је са реализацијом 01. октобра 2017. Године, а своју званичну најаву имао је на Почетној конференцији одржаној у простору свечане сале Градске куће у Ужицу, 12. децембра.

Била је то прилика да се заинтересованим странама и широј јавности, представе активности које су пројектом предвиђене и резултати чије се остварење очекује у наредних 2 године, колико пројекат траје. О значају пројекта за прекогранични регион, на Конференцији су говорили представници локалних самоуправа, које партнерски реализују овај прекогранични пројекат: Тихомир Петковић, градоначелник Ужица, Јована Боровчанин-Ђуровић, општина Вишеград и Дејан Млађеновић, председник Туристичке организације општине Бајина Башта. Више детаља о самим пројектним активностима изнели су менаџер пројекта Александар Тасић и Зоран Милитаров, начелник градске управе за инспекцијске послове града Ужица. Изјаве свих говорника можете погледати на овом линку.

Сам пројекат предвиђа уређење корита реке Камишине у дужини од 1.900 метара и санацију до сада насталих штета од поплава у ужичком селу Мокра Гора, затим уређење корита реке Рача на месту улива у реку Дрину у самој Бајиној Башти и подизање бетонске обалоутврде на реци Рзав у центру Вишеграда. Истовремено је предвиђено и успостављање непостојећих и подизање постојећих капацитета три локалне самоуправе за реаговање у случају ванредних ситуација, што превасходно подразумева формирање јединица цивилне заштите за реаговање у таквим ситуацијама и обуку повереника на локалном нивоу.

Пројекат „Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“ финансиран је средствима Европске уније у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија-Босна и Херцеговина.

Поделите ову вест:

There are no comments yet.

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Величина слова