Zgrada Crvenog krsta u Užicu bila je, 12. decembra, mesto održavanja treće po redu obuke subjekata koji se uključuju u odbranu od poplava, komandnog sastava i pripadnika jedinica civilne zaštite koje se formiraju na ugroženom području.

Polaznici iz Bajine Bašte, Višegrada i Užica, na obuci su obradili dve dominantne teme:

– Sistem zaštite i spasavanja, mesto i uloga civilne zaštite, izvori, vrste i oblici ugrožavanja ljudi i materijalnih i kulturnih dobara;

– Osnove prve medicinske pomoći.

Obuci su prisustvovali komandiri jedinica civilne zaštite i njihovi zamenici, zatim poverenici za ugroženo područje i njihovi zamenici, kao i osobe zadužene za vanredne situacije u tri lokalne samouprave.

Posebno pažnju je izazvala, više nego praktična instruktivna obuka iz širokog spektra podtema u okviru teme Osnove prve medicinske pomoći, koju je izveo instruktor Crvenog krsta. Tom prilikom je objašnjeno niz situacija i praktičnih primera konkretnog postupanja u istima, počev od izvođenja procedure oživljavanja osobe bez svesti, do saniranja posekotina, imobilizacije preloma i sl. I ovoga puta se pokazalo da je praktični rad najinspirativniji za polaznike, te da će ova grupa polaznika već u 2019. godini poprimiti prave odlike timskog rada i kompletirati svoja teorijska znanja, stečena u dosada realizovanom ciklusu obuka.

Projekat „Uspostavljanje sistema odbrane od poplava u prekograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina.

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova