Govor Predsednika Radomira Filipovića povodom dana opštine Bajina Bašta 25.07.2016. godine

 

Gospođo predsednice, dame i gospodo odbornici, dragi gosti,

Pre nego što počnem svoje zvanično obraćanje na našoj svečanoj sednici, sve nas želim da podsetim na vreme od pre četrdeset godina kada su se opštine Bajina Bašta i Krško zbratimili. Četiri decenije građani Krškog i Bajine Bašte čuvaju to pobratimstvo, organizuju se posete u oba smera, druže se i međusobno upoznaju naši sugrađani, mladi ljudi, studenti, učenici, sportisti, umetnici, privrednici i poljoprivrednici. Čuvaju se iskrena prijateljstva i rađaju nova. U čast četrdeset godina našeg prijateljstva, naš počasni građanin Ivan Urbanac sa svojim prijateljima ove godine zasadio je prvi vinograd kod nas i ja ovom prilikom želim da mu se zahvalim za ovaj čin. Takođe želim da se zahvalim svima koji su započeli, koji su čuvali i koji i danas čuvaju ovo naše prijateljstvo. Posebno želim da se zahvalim onima koji na žalost danas nisu sa nama, ali živi njihovo delo. Uz iskrene želje da ovo naše prijateljstvo večno traje, zahvaljujem se aktuelnom predsedniku bratske opštine Krško, gospodinu Miran Stanku na svesrdnom zalaganju da ovo naše pobratimstvo još više razvijeamo, čuvajući ga za buduće generacije.

Dame i gospodo odbornici, dragi sugrađani, godinu iza nas slobodno možemo nazvati godinom investicija.

Najveća investicija od 662 miliona dinara, projekat čija je realizacija u toku. Rekonstrukcija putnog pravca Bajina Bašta – Rogačica. Realizacijom ovog projekta biće rešen i problem prigradskog naselja Crvica, izgradnjom pešačke staze sa rasvetom i kolektorom sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda.

U prethodnom periodu uradili smo rekonstrukciju trotoara u ulici D.Višića, nov drvored, behaton ploče i prvu led rasvetu u našem gradu. Uz asfaltiranje ulica Savske i Hajduk Veljka, izgrađen je i prvi kružni tok u našem gradu. Posle dvadeset godina započeli smo rekonstrukciju gradske fontane i dvorišta Srednje škole. Asfaltirali smo dvorište Predškolske ustanove “Neven”. Centar Tare na Kaluđerskim barama je posle 30 godina konačno dobio novo ruho, dotrajala kocka zamenjena je asfaltom, a izgrađene su pešačke staze i rasveta. Takođe, počela je izgradnja puta Ledenice – manastirski stanovi, što je neophodno za dalji razvoj turizma na Tari. Vrednost ove investicije je oko 120 miliona dinara. Nastavili smo sa asfaltiranjem puteva po mesnim zajdenicama. Asfaltirane su ulice M. Crnjanskog i Trsta. Kada je u pitanju putna ifrastruktura, u pripremi je najveća investicija u samom gradu – rekonsturkcija tranzitne ulice Račanskih boraca ukupne vrednosti 76 miliona dinara.

Uz pomoć Dinsko-Limske HE nastavljeni su radovi na asfaltiranju putnog pravca Perućac – Rastište. Rekonstruisan je deo šetačke staze pored plaže na jezeru Perućac, urađena je šetačka staza pored perućačkog Vrela.

U prethodnoj godini završen je dalekovod Dub – Rogačica, odnet u poplavama 2014. godine. Izgrađeno je 7 km. novog dalekovoda u Zaovinama, umesto starog kojeg je uništilo nevreme u mesecu martu ove godine. Posle 14 godina konačno je završen dalekovod Bajina Bašta – Rogačica, sa potpuno novom trafo-stanicom. Ukupna vrednost svih investicija u elektro mreži je oko 160 miliona dinara.

Uz pomoć ambasade Kraljevine Norveške u iznosu od 11 miliona dinara izvršena je rekonstrukcija sportske hale. Ukupna vrednost ove investicije je 33 miliona dinara.

Uspešno smo, uz pomoć ambasade Kraljevine Švedske i njihove razvojne agencije SIDA, realizovali projekat izgradnje reciklažnog centra u krugu našeg komunalnog preduzeća. U okviru ovog projekta dobili smo novo vozilo sa pres-kontejnerom za odvoz komunalnog otpada. Vrednost ove investicije je 25 miliona dinara.

Opština Bajina Bašta postaće prva opština u Srbiji koja će sa mazuta i uglja preći na grejanje na biomasu iz drvne sečke. Sav novac za nabavku skupih energenata, koji je do sada išao van naše zemlje, ostaće u našoj opštini.

Naš dom zdravlja, uz pomoć opštine, dobio je novu rendegen salu i sanitetsko vozilo.

Nastavili smo sa finansiranjem narodne kuhinje i jednokratnim novčanim nadoknadama za najsiromašnije, kao i sa izdvajanjima za porodilje i nezaposlene majke.

Za razvoj poljoprivrede izdvojeno je 20 miliona dinara što je najviše do sada. Po prvi put subvencionišemo nabavku novih traktora.

Rezultati ulaganja u kulturne i sportko-turističke manifestacije ove godine prevazišli su sva naša očekivanja. Na samom početku letnje sezone najmlađi filmski festival u srbiji Bašta fest doveo nas je u centar kulturnih zbivanja u zemlji. Kruna svega, naša najveća manifestacija – čuvena Drinska regata oborila je sve rekorde posećenosti, kao jedna od najznačajnijih zabavnih manifestacija u zemlji, ona je nosilac razvoja turističkih potencijala naše opštine.

I na kraju, želim da čestitam svima koji će danas primiti nagrade i priznanja, da se zahvalim svim institucijama, preduzećima i ljudima koji su nesebično radili na unapređenju kvaliteta života svih bajinobaštana.

I da ne zaboravim, zaštitni znak naše opštine, kućica na Drini, po kojoj smo postali poznati širom sveta, konačno je osvetljena.

Želim nam puno uspeha, srećan nam Dan opštine.

Dan opštine 2016

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova