Говор Председника Радомира Филиповића поводом дана општине Бајина Башта 25.07.2016. године

 

Госпођо председнице, даме и господо одборници, драги гости,

Пре него што почнем своје званично обраћање на нашој свечаној седници, све нас желим да подсетим на време од пре четрдесет година када су се општине Бајина Башта и Кршко збратимили. Четири деценије грађани Кршког и Бајине Баште чувају то побратимство, организују се посете у оба смера, друже се и међусобно упознају наши суграђани, млади људи, студенти, ученици, спортисти, уметници, привредници и пољопривредници. Чувају се искрена пријатељства и рађају нова. У част четрдесет година нашег пријатељства, наш почасни грађанин Иван Урбанац са својим пријатељима ове године засадио је први виноград код нас и ја овом приликом желим да му се захвалим за овај чин. Такође желим да се захвалим свима који су започели, који су чували и који и данас чувају ово наше пријатељство. Посебно желим да се захвалим онима који на жалост данас нису са нама, али живи њихово дело. Уз искрене жеље да ово наше пријатељство вечно траје, захваљујем се актуелном председнику братске општине Кршко, господину Миран Станку на свесрдном залагању да ово наше побратимство још више развијеамо, чувајући га за будуће генерације.

Даме и господо одборници, драги суграђани, годину иза нас слободно можемо назвати годином инвестиција.

Највећа инвестиција од 662 милиона динара, пројекат чија је реализација у току. Реконструкција путног правца Бајина Башта – Рогачица. Реализацијом овог пројекта биће решен и проблем приградског насеља Црвица, изградњом пешачке стазе са расветом и колектором са постројењем за пречишћавање отпадних вода.

У претходном периоду урадили смо реконструкцију тротоара у улици Д.Вишића, нов дрворед, бехатон плоче и прву лед расвету у нашем граду. Уз асфалтирање улица Савске и Хајдук Вељка, изграђен је и први кружни ток у нашем граду. После двадесет година започели смо реконструкцију градске фонтане и дворишта Средње школе. Асфалтирали смо двориште Предшколске установе “Невен”. Центар Таре на Калуђерским барама је после 30 година коначно добио ново рухо, дотрајала коцка замењена је асфалтом, а изграђене су пешачке стазе и расвета. Такође, почела је изградња пута Леденице – манастирски станови, што је неопходно за даљи развој туризма на Тари. Вредност ове инвестиције је око 120 милиона динара. Наставили смо са асфалтирањем путева по месним зајденицама. Асфалтиране су улице М. Црњанског и Трста. Када је у питању путна ифраструктура, у припреми је највећа инвестиција у самом граду – реконстуркција транзитне улице Рачанских бораца укупне вредности 76 милиона динара.

Уз помоћ Динско-Лимске ХЕ настављени су радови на асфалтирању путног правца Перућац – Растиште. Реконструисан је део шетачке стазе поред плаже на језеру Перућац, урађена је шетачка стаза поред перућачког Врела.

У претходној години завршен је далековод Дуб – Рогачица, однет у поплавама 2014. године. Изграђено је 7 км. новог далековода у Заовинама, уместо старог којег је уништило невреме у месецу марту ове године. После 14 година коначно је завршен далековод Бајина Башта – Рогачица, са потпуно новом трафо-станицом. Укупна вредност свих инвестиција у електро мрежи је око 160 милиона динара.

Уз помоћ амбасаде Краљевине Норвешке у износу од 11 милиона динара извршена је реконструкција спортске хале. Укупна вредност ове инвестиције је 33 милиона динара.

Успешно смо, уз помоћ амбасаде Краљевине Шведске и њихове развојне агенције СИДА, реализовали пројекат изградње рециклажног центра у кругу нашег комуналног предузећа. У оквиру овог пројекта добили смо ново возило са прес-контејнером за одвоз комуналног отпада. Вредност ове инвестиције је 25 милиона динара.

Општина Бајина Башта постаће прва општина у Србији која ће са мазута и угља прећи на грејање на биомасу из дрвне сечке. Сав новац за набавку скупих енергената, који је до сада ишао ван наше земље, остаће у нашој општини.

Наш дом здравља, уз помоћ општине, добио је нову рендеген салу и санитетско возило.

Наставили смо са финансирањем народне кухиње и једнократним новчаним надокнадама за најсиромашније, као и са издвајањима за породиље и незапослене мајке.

За развој пољопривреде издвојено је 20 милиона динара што је највише до сада. По први пут субвенционишемо набавку нових трактора.

Резултати улагања у културне и спортко-туристичке манифестације ове године превазишли су сва наша очекивања. На самом почетку летње сезоне најмлађи филмски фестивал у србији Башта фест довео нас је у центар културних збивања у земљи. Круна свега, наша највећа манифестација – чувена Дринска регата оборила је све рекорде посећености, као једна од најзначајнијих забавних манифестација у земљи, она је носилац развоја туристичких потенцијала наше општине.

И на крају, желим да честитам свима који ће данас примити награде и признања, да се захвалим свим институцијама, предузећима и људима који су несебично радили на унапређењу квалитета живота свих бајинобаштана.

И да не заборавим, заштитни знак наше општине, кућица на Дрини, по којој смо постали познати широм света, коначно је осветљена.

Желим нам пуно успеха, срећан нам Дан општине.

Дан општине 2016

Поделите ову вест:

There are no comments yet.

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Величина слова