Juče je u sali skupštine opštine Bajina Bašta održan sastanak sa predstavnicima Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika koji vode projekat za stavljanje srednjovekovnih stećaka na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Predstavnici zavoda su bili arheolozi Maja Đorđević i Katarina Živanović koje su neposredno zadužene za projekat a sa naše strane bili su prisutni predstavnici turističke organizacije, opštinskih struktura koje učestvuju u projektu, Nacionalnog parka Tara, mesnih zajednica Perućac i Rastište. Nastavlja se procedura da se stećci na lokalitetima u Perućcu i Rastištu uvrste na Uneskovu listu svetske kulturne baštine i do kraja godine u Unesko će biti upućen Plan upravljanja lokalitetima na kojima se nalaze stećci što je jedna od faza za izbor na listu.

Najveći deo sastanka posvećen tom planu sa osvrtom na sve mogućnosti koje će otvoriti stavljanje na Uneskovu listu ali se pričalo i o problemima i izazovima koje je neophodno rešavati. Zaključeno je takođe i da se nedovoljno zna o kulturnoj vrednosti koju predstavljaju stećcii da treba raditi na širenju svesti kod naših građana o kulturnoj vrednosti koju posedujemo kao i o izuzetnom značaju stavvljanja na Uneskovu listu. U pitanju je međunarodni projekat, između 4 zemlje, koga finasira UNESKO, i ima veliki značaj kako za Srbiju, tako i za samu Bajinu Baštu, s obzirom da se dva lokaliteta sa stećnacima nalaze upravo u našem gradu.

Stavljanjem lokaliteta na Uneskovu listu donelo bi mnogo značaja i publiciteta za naš grad i obogatilo kulturno – turističku ponudu Bajine Bašte . Takođe bi otvorilo put novim projektima koje bi finansirao Unesko.

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova