U nedelju, 25. septembra u Bajinoj Bašti održaće se prva po redu Ćirilična biciklijada. Organizator biciklijade je Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta uz podršku manastira Rača, Nacionalnog parka Tara i Agencije za bezbednost saobraćaja. Okupljanje učesnika je u 10 časova u Parku ćirilice, a start biciklijade je u 10.30.

Vozi se na relaciji Park ćirilice – izletište kod manastira Rača – manastir Rača – Park ćirilice.

Na izletištu koje se nalazi između manastira Rača i Skita Svetog Đorđa predviđen je odmor uz osveženje, priča o značaju očuvanja životne sredine i dodela medalja učesnicima manifestacije. U povrtaku je predviđena organizovana poseta manastiru Rača, obilazak manastirske riznice, upoznavanje sa dometima Račanske književne i prepisivačke škole i priča o značaju očuvanja i korišćenja ćirilice.

Cilj Ćirilične biciklijade je promocija zdravog načina života, rekreativnog biciklizma, zaštite životne sredine, bezbednosti u saobraćaju, negovanja i stalnog korišćenja ćirilice i predstavljanje značaja manastira Rača i Račanske prepisivačke škole.

U mesecu kad počinje školska godina Ćiriličnom biciklijadom se simbolično vožnjom povezuje Park ćirilice u centru Bajine Bašte, mesto planirano za budući Muzej ćirilice i prostor gde je cvetala Račanska književna i prepisivačka škola i gde se u najtežim vremenima u prošlosti sačuvalo naše pismo. Cilj je da se sa početkom školske godine naglasi značaj stalnog korišćenja ćirilice i podsetiti da je u blizini Bajine Bašte postojala škola čija dela predstavljaju neprolazne kulturne, duhovne i umetničke vrednosti.

Biciklijada je rekreativnog tipa, dužina staze je 13 km (u jednom pravcu 6,5 km), staza nije kondiciono zahtevna. Vožnja je namenjena i deci i odraslima. Deca do četvrtog razreda moraju da imaju pratnju. Organizator je obezbedio policijsku pratnju i medicinsku stručnu pomoć uz vozilo za prihvatanje bicikala koji se pokvare, kao i pomoć redarske službe.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Turističkom informativnom centru Bajina Bašta ili na telefon 031/866903.

Ćirilična biciklijada je još jedna u nizu aktivnosti koje su posvećene srpskom pismu,  a organizuju se u Bajinoj Bašti koja ponosno nosi epitet grada ćirilice. U Skupštini opštine Bajina Bašta jednoglasno je 2019. usvojena Deklaracija o zaštiti i negovanju ćirilice, zatim je ustanovljena manifestacija „Ćirilična baština” koju ovde uz niz programa sa učešćem vodećih poznavalaca našeg jezika, istorije i kulturnog nasleđa redovno održavaju krajem maja. U centru Bajine Bašte je ove godine otvoren prvi Park ćirilice u Srbiji, uređen prostor u centru grada koji znamenjima i natpisima simbolično ukazuje da je ćirilica naše istorijsko pismo kojim su nam napisane najznačajnije knjige ali i pismo naše budućnosti lako primenjivo i u svetu savremenih komunikacija. U pripremi je osnivanje Muzeja ćirilice, u zgradi stare škole u Rači nadomak manastira, što Bajinobaštani smatraju poslom od nacionalnog značaja. Mesto gde je u prošlosti cvetala Račanska književna i prepisivačka škola i gde se sačuvala ćirilica u najtežim vremenima poznato je i po najvećem izboru ćiriličkih proizvoda i suvenira koji se pod sloganima „Ćirilica se piše srcem“ i „Baštinimo ćirilicu u Bajinoj Bašti“ mogu nabaviti u turističkim info centrima ove opštine.

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova