U Bačevcima je 12.08.2016.godine održana svečana ceremonija otkrivanja spomen-ploče ruskinji Darji Korobkinoj, koja je dobrovoljno došla da se bori na strani Srbije u Prvom Svetskom ratu i poginula u jesen 1914. godine.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Aleksandar Vulin kao i gosti iz Rusije.

Ideja da se podigne spomen-ploča hrabroj ruskoj bolničarki potekla je od Zavičajnog udruženja „Strmovo“ iz Bačevaca a povodom obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata. Zavičajno udruženje je najpre počelo rad na izgradnji spomenika ratnicima i žrtvama sela Strmova poginulim u ratovima od 1912. do 1918. godine koji je svečano i otkriven na Ilindan ove godine. Imajući u vidu da mlada ruska bolničarka koja je poginula u Prvom svetskom ratu nije imala nijedno obeležje a da je lečila ratnike iz ovog kraja u okviru Drinske divizije Udruženje je pokrenulo inicijativu da se pored spomenika u Bačevcima, na objektu stare škole, njoj postavi spomen ploča kako bi se i njeno ime otrglo od zaborava.

Ideja je svesrdno prihvaćena od Ambasade Ruske Federacije i Skupštine opštine Bajina Bašta a samu ploču je donirala ruska livnica crkvenih zvona braće Šuvalov iz Tutajeva.

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova