Svetski dan zaštite životne sredine koji se obeležava 05. maja 2017. godine ima za cilj podizanje svesti o važnosti poštovanja životne sredine ali i neophodnosti doprinosa pojedinca. Ove godine biće obeležen temom „Inovacija, partnerstvo i vrednost prirode“

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, u saradnji sa Specijalnim rezervatom prirode „Zasavica”, obeležiće ovaj dan akcijom uklanjanja gloga sa pašnjaka „Valjevac”, koji je najveći nikad razorani stepski pašnjak u Srbiji, a koji se nalazi u samom središtu rezervata.

Zaštita životne sredine može da se ostvari samo uz međusektorsku, multi i interdisciplinarnu saradnju u ovoj oblasti.  Životna sredina je u svetu ali i u našoj zemlji, pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja i mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu nestajanja ili su čak zauvek izgubljene.

Životnu sredinu, pre svega štitimo radi zdravlja i napretka ljudi ali i očuvanja prirodnih vrednosti, što ujedno i predstavlja sistem održivog razvoja, odnosno usklađenost ekonomskog i društvenog razvoja s jedne strane i zaštite životne sredine s druge strane.

Svetski dan zaštite životne sredine podseća ljude širom sveta da su naši lični izbori oni koji oblikuju svet oko nas i da naše svakodnevne odluke kao potrošača, pomnožene sa milijardama, imaju ogroman uticaj na životnu sredinu – neke od njih će doprineti daljem iscrpljivanju prirodnih resursa, dok će druge pomoći da se zaštitite osetljivi ekosistemi.

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova