Dana 20.02.2018. godine, u Beogradu je održana Treća nacionalna konferencija „Izlaz iz sive ekonomije“, koju su organizovali Vlada Republike Srbije, Naled i GIZ.

Premijerka u Vladi Republike Srbije, Ana Brnabić istakla je prethodnih godina sistemski i mnogo je urađeno na suzbijanju sive ekonomije „kroz nekoliko stubova“, a to su inspekcije, Poreska uprava, podsticajne mere i podizanje svesti i uključivanje javnosti u ovu borbu.

Ona je podsetila da je u decembru prošle godine usvojen zakon koji propisuje da od januara 2018. godine poslodavac prvo mora da prijavi radnika, pa da tek onda on može da počne da radi.

Tokom 2017. godine počelo uvođenje jedinstvenog informacionog sistema E-inspektor, napomenula je Brnabić i navela da bi do juna ove godine trebalo da se umreže prve četiri inspekcije, a do sredine 2019. godine i sve ostale, ukupno 42 inspekcije.

Unapređenje inspekcijskog nadzora u cilju otkrivanja neregistrovanih firmi mora da bude prvi prioritet novog akcionog plana Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, kao i efikasnije suzbijanje takvog ponašanja.

Ona je, između ostalog, navela da će od 1. oktobra ove godine početnici u biznisu u prve dve godine poslovanja biti „potpuno oslobođeni“ od plaćanja poreza.

Na skupu su govorili i ambasador Nemačke u Srbji Aksel Ditman, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u dijalogu su učestvovali i predstavnici drugih ministarstava u Vladi Republike Srbije.

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova