Дана 20.02.2018. године, у Београду је одржана Трећа национална конференција „Излаз из сиве економије“, коју су организовали Влада Републике Србије, Налед и ГИЗ.

Премијерка у Влади Републике Србије, Ана Брнабић истакла је претходних година системски и много је урађено на сузбијању сиве економије „кроз неколико стубова“, а то су инспекције, Пореска управа, подстицајне мере и подизање свести и укључивање јавности у ову борбу.

Она је подсетила да је у децембру прошле године усвојен закон који прописује да од јануара 2018. године послодавац прво мора да пријави радника, па да тек онда он може да почне да ради.

Током 2017. године почело увођење јединственог информационог система Е-инспектор, напоменула је Брнабић и навела да би до јуна ове године требало да се умреже прве четири инспекције, а до средине 2019. године и све остале, укупно 42 инспекције.

Унапређење инспекцијског надзора у циљу откривања нерегистрованих фирми мора да буде први приоритет новог акционог плана Националног програма за сузбијање сиве економије, као и ефикасније сузбијање таквог понашања.

Она је, између осталог, навела да ће од 1. октобра ове године почетници у бизнису у прве две године пословања бити „потпуно ослобођени“ од плаћања пореза.

На скупу су говорили и амбасадор Немачке у Србји Аксел Дитман, Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а у дијалогу су учествовали и представници других министарстава у Влади Републике Србије.

Поделите ову вест:

There are no comments yet.

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Величина слова