U petak, 10. marta, u Bajinoj Bašti će biti potpisan Protokol o saradnji između Opštine Bajina Bašta i Matice srpske iz Novog Sada.  Cilj uspostavljanja saradnje je unapređenje kvaliteta književnog, umetničkog i obrazovnog rada kroz delovanje u okviru zajedničkih projekata. Matica srpska je najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija koja je osnovana 1826. godine u Pešti.

Protokol poseban značaj daje saradnji na projektu koji se odnosi na negovanje ćirilice i srpskog jezika, istorije i kulture srpskog naroda na teritoriji opštine Bajina Bašta. Matica srpska je prepoznala značaj niza aktivnosti na zaštiti i očuvanju ćirilice u Bajinoj Bašti koje uz bogato kulturno – istorijsko nasleđe čuvene Račanske književne i prepisivačke škole ovom podrinskom mestu sa pravom daju epitet prestonice ćirilice.

Protokol o saradnji će u prostorijama Opštine Bajina Bašta potpisati predsednica opštine Vesna Đurić i generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić. Potpisivanju Protokola prisustvovaće Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, dr Zoran Đerić, član Uredništva Letopisa Matice srpske, zamenik predsednika opštine Bajina Bašta Milenko Ordagić i pokretač ćiriličkih aktivnosti u Bajinoj Bašti i predsednik Organizacionog odbora „Ćirilične baštine“ Siniša Spasojević.

Po potpisivanju protokola delegacija Matice srpske će sa domaćinima posetiti srednjovekovni manastir Raču i staru školu u Rači gde se planira formiranje Muzeja ćirilice kao dela budućeg kompleksa Doma ćirilice.

Istog dana od 19 časova u Galeriji Ustanove „Kultura“ predviđen je program promocije Letopisa Matice srpske. Letopis Matice srpske je književni časopis koji u čitavom svetu najduže, a bez većih prekida izlazi još od 1824. godine. Iako je pretežno književnog karaktera, Letopis se bavi i drugim umetničkim, kao i naučnim i društvenim temama. On tretira istorijska pitanja, jezik, nauku o književnosti i srodne discipline. Ogledalo je nacionalnog, kulturnog i naučnog života srpskog naroda.

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova