Sa ciljem da se kroz slike predstavi sva lepota ćirilice i srpskog jezika i pisma manifestacija „Ćirilična baština“ organizuje foto-konkurs „Ćirilica nadahnjuje“.

Ideja je da se na maštovit način kroz slike dočara vrednost i lepota srpskog pisma i potreba za stalnim korišćenjem ćirilice. Organizatori pozivaju učesnike da puste mašti na volju, koriste i slikaju ćirilicu i ćiriličke natpise i šalju lepe slike na konkurs.

Izbor najboljih fotografija vršiće se glasanjem na društvenoj mreži Fejsbuk i ocenjivanjem od strane stručnog žirija. Glasanje od strane publike će biti organizovano na zvaničnoj FB stranici Ćirilične baštine po principu jedno sviđanje na fotografiji = jedan glas.

Svi pristigli radovi će 5. maja biti objavljeni u zajedničkom albumu na stranici Ćirilične baštine, a zatim će početi glasanje za najbolje fotografije. Glasanje se završava 15. maja u 10 sati i tada će biti napravljen presek sviđanja na fotografijama – glasova, na osnovu čega će se dobiti tri najbolje slike po ocenama publike.

Autore najboljih fotografija očekuju diplome i poklon paketi „Ćirilične baštine“ koji će biti uručeni u okviru ovogodišnje manifestacije. Slike kojima se, po oceni organizatora, na najbolji način postigao cilj konkursa biće štampane i uz prigodne poruke i navođenje imena autora predstavljene u Bajinoj Bašti tokom trajanja programa 5. Ćirilične baštine od 24. do 27. maja.

„Ćirilična baština“ je tradicionalna manifestacija u oblasti kulture i turizma, a posvećena je srpskom jeziku i očuvanju ćirilice. Cilj „Ćirilične baštine“ je da podstiče i neguje korišćenje ćirilice, da na srpskom govornom području obogaćuje kulturni identitet i unapređuje sadržaje u oblasti srpskog jezika i kulture. „Ćiriličnu baštinu“ organizuje je Ustanova „Kultura“ pod pokroviteljstvom Opštine Bajina Bašta.

Učesnici u programu „Ćirilične baštine“ tokom prethodnih godina bile su brojne eminentne ličnosti iz srpske kulture i nauke poput akademika Mira Vuksanovića, prof. dr Mila Lompara, episkopa prof. dr Jovana Purića, humaniste Arno Gujona, prof. dr Rajne Dragićević, prof. dr Radovana Kneževića, prof. dr Viktora Savića, istoričara Dejana Ristića, glumca Milana Bosiljčića, master komunikologa i glumca Slobodana Roksandića, akademskog slikara Dušana Mišića, ilustratora i dizajnera Petra Popovića Pirosa i drugih vrsnih umetnika iz književnih, likovnih, muzičkih i pozorišnih umetnosti. Značajan segment manifestacije uvek je posvećen deci i mladima gde se kroz nagradne konkurse, pešačke ture do mesta gde je cvetala Račanska prepisivačka škola, sportsko-zabavne igre i slično budućim naraštajima bliže objašnjava značaj ćirilice i razvija ljubav prema srpskom jeziku i pismu.

Pravila konkursa:

Fotografije koje učesnici šalju moraju biti autorske;

Jedan autor može dostaviti samo jednu fotografiju;

Fotografije moraju biti u digitalnoj formi u JPEG formatu i moraju biti visokog kvaliteta. Maksimalna veličina datoteke ne sme preći 20 MB.

Autori moraju imati i neobrađenu, sirovu verziju fotografije koju su poslali kako bi mogli da je dostave na upit organizatora, ukoliko se ukaže potreba za tim;

Autori su lično odgovorni za prikazani motiv na fotografiji i za eventualna kršenja autorskih prava;

Autori fotografije ustupaju prava na korišćenje svih objavljenih fotografija u okviru konkursa u promotivne svrhe u bilo kojem obliku ili mediju. Pri ovakvom korišćenju organizatori se oslobađaju od bilo kakvih potraživanja od strane autora fotografije na konkursu;

Organizatori zadržavaju pravo da prihvate ili odbiju fotografiju na osnovu toga da li ona odgovara ciljevima konkursa i zadatim kriterijumima i uslovima, bez pružanja bilo kakvog daljeg obrazloženja ili obaveštenja učesniku koji je dostavio sliku;

Fotografije ne smeju da sadrže oznake, potpis, inicijale, okvire, bordure, logotipe ili bilo koju drugu referencu koju je učesnik sam dodao;

Fotografije se mogu dostavljati od 19. aprila do 3. maja 2023. godine. Slike poslate pre i nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje;

Organizator može promeniti bilo koje od pravila konkursa, bez prethodnog obaveštavanja korisnika. Izmena pravila mora biti javno dostupna na zvaničnoj FB stranici Ćirilične baštine.

Fotografiju sa prijavom potrebno je poslati na e-poštu: cirilicnabastina@gmail.com sa naznakom za foto-konkurs „Ćirilica nadahnjuje“.

Molimo vas, pročitajte detalje o odricanju od odgovornosti pre slanja fotografija:

Ovim potvrđujem da fotografija koju prijavljujem na konkurs „Ćirilica nadahnjuje“, koji organizuje manifestacija „Ćirilična baština“, jeste moje originalno delo i da niko ne polaže autorska prava na njega te da ako polaže, da sam ja njihov jedini nosilac. Ovu fotografiju prilažem kao izraz sopstvene kreativnosti i razumem da će ona biti objavljena kao moje originalno delo. Razumem da će moja prijava biti predmet razmatranja pre nego bude prihvaćena na konkursu.

Sve prijave treba da uključuju sledeće podatke:

Ime i prezime autora i godine starosti;

Naziv fotografije;

Kratak opis fotografije (do 30 reči);

Kontakt podatke autora (broj telefona, e-pošta, adresa, grad i država).

Na foto-konkursu će se prihvatati samo prijave dostavljene na ćirilici.

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova