U Bajinoj Bašti se od 22. do 26. maja pod sloganom „Bajne razglednice iz prestonice ćirilice“ održava šesta po redu „Ćirilična baština“, manifestacija posvećena srpskom jeziku i očuvanju ćirilice. U realizaciji ove kulturne, obrazovne i turističke manifestacije pod pokroviteljstvom Opštine Bajina Bašta pored Ustanove „Kultura“ i Turističke organizacije „Tara-Drina“ učestvuju i Matica srpska, Kancelarija za mlade Bajina Bašta, Narodna biblioteka „Miloš Trebinjac“ i Nacionalni park „Tara“.

Cilj „Ćirilične baštine“ je da podstiče korišćenje ćirilice, da na srpskom govornom području obogaćuje kulturni identitet i unapređuje sadržaje u oblasti srpskog jezika i kulture. Tokom svake „Ćirilične baštine“ organizuju se brojna dešavanja koja su posvećena našem pismu i nacionalnoj kulturi i istoriji, predavanja i radionice drže eminentni stručnjaci iz oblasti srpskog jezika, kulture, nauke, prosvete i istorije, održavaju se tribine, predstave, koncerti, umetničke izložbe i druge aktivnosti koje imaju za cilj da se ćirilica i potreba njenog stalnog korišćenja stavi u prvi plan.

„Ćirilična baština“ i ove godine u Bajinu Bašti dovodi neka od najznačajnijih imena u oblasti srpskog jezika kao i vrsne književne, pozorišne i naučne poslenike. Petodnevni program obiluje kvalitetnim sadržajima koji će prestonicu ćirilice tokom trajanja manifestacije pretvoriti i u centar srpske kulture. Na ceremoniji otvaranja manifestacije Ministarstvu kulture Republike Srbije će biti uručena zahvalnica za izuzetnu podršku aktivnostima Opštine Bajina Bašta u zaštiti i negovanju ćirilice. Uz kulturno-umetnički program ovom prilikom će biti dodeljene i nagrade za autore najboljih radova na međunarodnom konkursu „Najlepše želje se pišu ćirilicom“ i za autore najboljih učeničkih radova na ovogodišnjim ćiriličkim konkursima.

Organizacioni odbor „Ćirilične baštine“ jednoglasno je usvojio predlog da se ove godine najznačajnija nagrada manifestacije, „Ćirilična darovnica“, dodeli akademiku prof. dr Zlati Bojović za višedecenijski predan rad na istraživanju dubrovačke književnosti i upotrebe ćirilice u Dubrovniku i Dalmaciji tokom srednjeg veka i za veliki trud da se sačuva ćiriličko pismo kao naše identitetsko, kulturno-istorijsko i nacionalno obeležje. „Ćirilična darovnica“ će akademiku prof. dr Zlati Bojović biti uručena na praznik Svetih Ćirila i Metodija i Dan slovenske pismenosti i kulture (24. maj) u Domu ćirilice u Rači, u blizini drevnog manastira Rača, srednjovekovnog centra srpske pismenosti i kulture. Prilikom dodele „Ćirilične darovnice“ profesorka Bojović će u zgradi budućeg Muzeja ćirilice održati predavanje „Srpski jezik i ćirilica u Dubrovniku“ što će biti i prvo predavanje u ovom prostoru posle rekonstrukcije zgrade za potrebe muzeja.

Nastavljajući divnu saradnju sa Maticom srpskom velika nam je čast i zadovoljstvo da najavimo da ćemo i tokom 6. „Ćirilične baštine“ u Bajinoj Bašti ugostiti izuzetna naučna imena iz oblasti srpskog jezika. Predavanja tokom ovogodišnjeg programa održaće prof. dr Aleksandar Milanović, predsednik nacionalnog Saveta za srpski jezik i profesor na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta u Beogradu i prof. dr Isidora Bjelaković, šef Katedre za srpski jezik i lingvistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i sekretar Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske.  U saradnji sa uvaženim profesorima i uz učešće nekih od najboljih studenata srpskog jezika očekuju nas i veoma zanimljive radionice koje planiramo da održimo u Parku ćirilice u centru Bajine Bašte. Pored toga u saradnji sa Maticom srpskom organizovaćemo u Domu ćirilice u Rači i predstavljanje novih izdanja najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije.

U četvrtak 23. maja u 15 časova u Parku ćirilice biće organizovana radionica studenata Filozofskog fakulteta iz Novog Sada pod nazivom “AzBukiVede”, nakon čega će u upravnoj zgradi NP „Tara“ biti organizovana radionica prof. dr Aleksandra Milovanovića i prof. dr Isidore Bjelaković radionica. Istog dana u 18 časova u gradskom bioskopu održaće se promocija knjiga autora Stevana Ješevića.

  1. maja, na praznik Svetih Ćirila i Metodija, u manastiru Rača će u 8 časova biti služena Sveta Liturgija. U 18 časova u Domu ćirilice u Rači biće održana promocija novih izdanja Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske. Sat vremena kasnije na istom mestu biće otvorena izložba ćiriličkih minijatura, a u 19.30 biće održano predavanje pod nazivom “Srpski jezik i ćirilica u Dubrovniku”, koje će održati akademik prof. dr Zlata Bojović, ovogodišnji laureat nagrade „Ćirilična darovnica“.

U subotu, 25. maja program će početi na gradskom trgu otvaranjem izložbe posvećene Petru Kočiću “Ruža u mećavi” što će biti propraćeno i predavanjem profesora Zorana Bejašinovića. U je 18 časova kulturno-umetnički program učenika srednjoškolskog centra “Pale” u bioskopu “Vlaja” nakon čega će biti upriličena dodela ćiriličkih zahvalnica. U 20 časova u gradskom bioskopu je monodrama “Na Drini ćuprija” u izvedbi velikana našeg glumišta, Tihomira Stanića.

U nedelju, 26. maja, program će početi u 10 časova tradicionalnom trkom beba „Za bebu više, za slovo bliže“ koja će se održati u Parku ćirilice u centru Bajine Bašte. U 12  časova u upravnoj zgradi Nacionalnog parka „Tara“ održaće se promocija knjige Momčila Vukovića Birčanina “Dinastija Nemanjića, žene vladara, zadužbine i crkve (1168-1371)“.

U 20 časova u gradskom bioskopu je nastup Pere i Miloša Zupca pod nazivom “Živa reč”. Pesničko-muzičko veče „Živa reč“ – Pero i Miloš Zubac – koncipirano je kao gostovanje dvojice pesnika, oca i sina, s jedinstvenim umetničkim programom koji čine govorna poezija, pesme izvedene uz gitaru i pripovedni segmenti u kojima se kao junaci pojavljuju mnoge velike stvaralačke ličnosti iz prošlog stoleća. U programu učestvuju Pero Zubac – jedan od najvećih živih srpskih pesnika koji je još kao dvadesetogodišnjak stekao književnu slavu objavljivanjem Mostarskih kiša, u tadašnjem Sovjetskom Savezu štampanih u dvadeset miliona primeraka i Miloš Zubac, književnik, kantautor i scenski pripovedač. Zajedno na sceni, njih dvojica publici priređuju autentično iskustvo doživljaja vrhunske poezije

Tokom svih dana trajanja manifestacije na gradskom trgu biće otvoren Svetosavski sajam, u okviru koga će biti organizovana prodaja ukrasnih vaskršnjih jaja koja ima za cilj humanitarni karakter

  1. „Ćirilična Baština“  program

sreda 22.05.

– 19 časova – svečano otvaranje manifestacije

– kulturno-umetnički program

– dodela nagrada pobednicima konkursa

četvrtak 23.05.   

15 časova – radionica studenata Filozofskog fakulteta u     Novom Sadu „ Az buki vede“ (Park ćirilice i glavna ulica)

– 16 časova – „Tragom reformatora srpske ćirilice: Mrkalj – Milovanov – Karadžić“ – radionica prof. dr Aleksandra Milanovića i prof. dr Isidore Bjelaković (Upravna zgrada NP „Tara“)

– 18 časova – promocija knjiga autora Stevana Ješevića (bioskop „Vlaja“)

petak 24.05.

– 8 časova – liturgija na praznik Svetih Ćirila i Metodija (manastir Rača)

– 18 časova – promocija novijih izdanja Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske  – prof. dr Isidora Bjelaković  (Dom ćirilice)

– 19 časova – otvaranje izložbe ćiriličkih minijatura (Dom ćirilice)

– 19.30 časova – predavanje akademika prof. dr Zlate Bojović „Srpski jezik i ćirilica u Dubrovniku“  i dodela „Ćirilične darovnice“ (Dom ćirilice)

subota 25.05.

– 12 časova – otvaranje izožbe posvećene Petru Kočiću „Ruža u mećavi“ (gradski trg)

– propratno predavanje profesora Zorana Pejašinovića

–  18 časova – kulturno-umetnički program učenika Srednjoškolskog centra Pale (bioskop „Vlaja“)

– dodela Ćiriličnih zahvalnica

20 časova – monodrama „Na Drini ćuprija“ u izvedbi Tihomira Stanića (bioskop „Vlaja“)

nedelja 26.05.          

10 časova – trka beba (Park Ćirilice)

– 12 časova – promocija knjige Momčila Vukovića Birčanina „Dinastija Nemanjića, žene vladara, zadužbine i crkva (1168-1371) ( Upravna zgrada NP „Tara“)

– 20 časova – „Živa reč“ – nastup Pere i Miloša Zupca sa bendom (bioskop „Vlaja“)

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova