U opštini Bajinoj Bašti se od 24. do 27. maja održava peta po redu Ćirilična baština, tradicionalna manifestacija u oblasti kulture i turizma posvećena srpskom jeziku i očuvanju ćirilice. Cilj Ćirilične baštine je da podstiče i neguje korišćenje ćirilice, da na srpskom govornom području obogaćuje kulturni identitet i unapređuje sadržaje u oblasti srpskog jezika i kulture. Organizator manifestacije je Ustanova „Kultura“ uz podršku Turističke organizacije „Tara-Drina“ i Kancelarije za mlade Bajina Bašta, a pod pokroviteljstvom Opštine Bajina Bašta.

Iz godine u godinu podižući kvalitet programa Ćirilična baština je postigla to da ovaj put u Bajinu Bašti dovodi neka od najznačajnijih imena u oblasti srpskog jezika i književnosti kao i vrsne književne, pozorišne i naučne poslenike. Značajan deo programa pripremljen je u saradnji sa Maticom srpskom, a najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija je i dobitnik Ćirilične darovnice, najprestižnije nagrade koju u Bajinoj Bašti dodeljuju samo jednom godišnje za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma.

Ovogodišnji program obiluje brojnim kvalitetnim sadržajima koji će prestonicu ćirilice u nekoliko dana trajanja manifestacije pretvoriti i u centar srpske kulture.

– Imamo zadovoljstvo da najavimo da će tokom 5. Ćirilične baštine biti održan veliki naučni okrugli sto o ćirilici. Uz izuzetnu pomoć i organizaciju Matice srpske i prof. dr Isidore Bjelaković koja je radila na pripremi ovog skupa u Bajinoj Bašti ćemo u petak, 26. maja, ugostiti akademika Zlatu Bojović, profesore sa četiri univerziteta iz Srbije i Republike Srpske, predstavnike medija, a imaćemo i pesnički kutak sa dragim gostima iz Crne Gore. – kažu iz Organizacionog odbora manifestacije.

Čast nam je što ćemo tokom Ćirilične baštine imati književno veče Ivana Negrišorca. Veče posvećeno velikom književnom stvaraocu i sadašnjem predsedniku Matice srpske biće održano u subotu, 27. maja od 19 sati u gradskoj galeriji u Bajinoj Bašti. U petak je pesničko veče Selimira Radulovića, književnika i upravnika Biblioteke Matice srpske, a na dan početka manifestacije imamo izložbu eksperimentalne kaligrafije posvećene ćirilici i predavanje prof. dr Časlava Koprivice. Zanimljivo je da ćemo ove godine u programu Ćirilične baštine u Bajinoj Bašti imati priliku da čujemo i predsednika i zamenika predsednika Saveta za srpski jezik koji je konstituisan ovog meseca. Predsednik Saveta čiji je zadatak da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma je prof. dr Aleksandar Milanović koji će biti učesnik naučnog okruglog stola, dok je zamenik predsednika književnik Selimir Radulović. – navode organizatori.

Uobičajeno će na Ćiriličnoj baštini biti i zabavnih sadržaja tako da nas u četvrtak očekuje „živa biblioteka“ na glavnoj ulici, a u subotu u Parku ćirilice takmičenje bebe u puzanju „Za bebu više, za slovo bliže“

Četvrtak veče je posvećeno Vuku Karadžiću kroz predstavljanje knjige o njemu autora Momčila Vukovića Birčanina u izdanju regionalnog Arhiva Užice i Ustanove „Kultura“, posle čega sledi predstava „Moj otac Vuk Karadžić“.

  1. Ćirilična baština počinje liturgijom u manastiru Rača, na dan Svetih Ćirila i Metodija i besedom o solunskoj braći. U večernjim časovima svečano otvaranje će upotpuniti muzički program talentovane dece iz Bajine Bašte i nastup KUD-a „Jelek“. Tom prilikom će biti dodeljene zahvalnice firmama koje se posebno ističu u zaštiti i negovanju ćirilice, a nagrađeni za 2023. godinu su Centar dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda, TV 5 Užice i BB Komerc DOO iz Bajine Bašte.

Program 5. Ćirilične baštine

Sreda, 24. maj

08.00  Manastir Rača

      –     Liturgija

–     Beseda posvećena Svetom Ćirilu i Metodiju

18.00 Galerija Ustanove „Kultura“

–     Otvaranje manifestacije

  • KUD „Jelek“ – dve koreografije
  • Kulturno-umetnički program
  • Otvaranje izložbe najboljih učeničkih likovnih radova sa konkursa „Ćirilica Baštom šeta“ i dodela nagrada najboljima
  • Dodela nagrada najboljima sa foto-konkursa „Ćirilica nadahnjuje“
  • Dodela zahvalnica ustanovama koje se posebno ističu u zaštiti i negovanju ćirilice.

19.00   Galerija Ustanove „Kultura“

–    Otvaranje izložbe Sofije Rabrenović – Sofi Rab „Ko još mari za Ć“

–     Prof. dr Časlav Koprivica – predavanje

Četvrtak, 25. maj

16.00  Glavna ulica

–     „Živa biblioteka“ – „knjige“ su ljudi koji imaju bogata lična iskustva i spremni su da ih podele sa „čitaocima“, a „čitanje“ se sastoji od razgovora.

19.00 Galerija

– Promocija knjige „Vuk Stefanović Karadžić“ autora Momčila Vukovića Birčanina

20.00  Galerija

–     Predstava „Moj otac Vuk Karadžić“

Petak, 26. maj

15.00   Galerija Ustanove „Kultura“

Okrugli sto:

Akademik Zlata Bojović (Srpska akademija nauka i umetnosti) – Ćirilica u Dubrovniku

Prof. dr Marina Kurešević (Univerzitet u Novom Sadu) – O ćirilici  rukopisnih tekstova profanog karaktera iz XVI veka sa tla Bosne

Prof. dr Isidora Bjelaković (Univerzitet u Novom Sadu; Matica srpska) – Pojava graždanice u srpskoj rukopisnoj dokumentaciji prve polovine 18. veka

Prof. dr Vanja Stanišić (Univerzitet u Beogradu) – Latinizacija ćirilice

Prof. dr Vladimir Polomac (Univerzitet u Kragujevcu) – Stara srpska ćirilica u eri veštačke inteligencije

Prof. dr Lazar Dimitrijević (Univerzitet u Kragujevcu) – Srpska ćirilica u savremenoj umetničkoj praksi

Prof. dr Aleksandar Milanović  (Univerzitet u Beogradu; Matica srpska) − Današnji status srpske ćirilice i mere njene zaštite

Prof. dr. Biljana Babić (Univerzitet u Banjaluci) – “Ćirilično nasljeđe Banjaluke i okoline“.

Dr Vera Čolaković (Univerzitet u Banjaluci) – Odrazi Vukove reforme pisma u Srpsko-dalmatinskom magazinu (1836-1873)

Gradimir Aničić (Politika) – Srpski jezik u štampanim i drugim medijima danas

Prof. dr Viktor Savić (Univerzitet u Beogradu; Matica srpska) – O problemu nastanke  ćirilice (snimak izlaganja)

Pesnički kutak

(predstavljanje zbirki pesama Azbučnik i Vukovanje Milice Bakrač)

Miloš Ćorović (Crna Gora) – O Azbučniku i Vukovanju

Milica Bakrač (Crna Gora) – Jeziku mom pjesma

20.00  Galerija Ustanove „Kultura“

–      Pesničko veče – Selimir Radulović

Subota, 27. maj

10.00  Park ćirilice

–    Takmičenje beba u puzanju „Za bebu više, za slovo bliže“

19.00  Galerija Ustanove „Kultura“

–     Književno veče – Ivan Negrišorac

20.00  –    Uručivanje nagrade „Ćirilična darovnica“

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova