Река Дрина опасује Тару са северозападне и северне стране и представља највећу контактну реку општине Бајина Башта у дужини од 60 км. Дрина настаје спајањем Пиве и Таре код Шћепан Поља у Црној Гори и укупне је дужине тока од 345,9 км и представља највећу притоку реке Саве.

Дрина припада другој класи и убраја се у најчистије водене токове Србије. Дрина је позната као колевка сплаварења , позната по љутим брзацима и слаповима, сада у својим језерима послусна и мирна. Риболов на Дрини је доживљај који се не заборавља.

Она представља рај за риболовце јер поред тога што је једна од најчистијих река такође обилује разноврсним врстама риба од којих су атрактивније липљан, пастрмка, скобаљ, јез, клен, мрена, сом… У реци Дрини се налази око 30 врста риба, али је свакако најпознатија младица, коју још називају и „краљицом Дрине“. Од свих риба на Дрини њу је најтеже ухватити и она је сан сваког риболовца а на подручју Бајине Баште ухваћени су највећи примерци у Европи са преко 30 kg. Поред младице која се лови на вештачки мамац (воблер-варалица), веома је атрактиван лов липљана на вештачку мушицу (fly fishing).

Име Дрина потиче од римског имена реке Дринос, које су Римљани преузели од староседелаца. Сматра се да је то било име митолошког паганског божанства коме су приносили и људске жртве. Срби су прихватили то старо име Дрине, али су је дуго звали и Зеленика – по зеленој боји воде. Због кривудавог тока реке у говору се често употребљавају изреке ко ће криву да исправи Дрину или немој да ми извијаш криве Дрине, које указују на неки сувишан, бескористан посао.

Најпознатија манифестација на Дрини је ДРИНСКА РЕГАТА БАЈИНА БАШТА која се оджава сваке године у јулу месецу.

 

Кањон Дрине чија је дубина 700-1000 м представља први кањон по овом параметру у Србји и трећи у свету после кањона Колорада ( 1800 ) који се налази у САД.
У свом току река Дина је најатрактивнија за риболов на општини Бајина Башта. Доказ за то су уловљени капитални примерци рибе младице-дрински лосос на вестачки мамац (воблери-трепереће варалице).
Дрина са реком Врело је у акцији избора седам српскх чуда природе у организацији Туристичке организације Србије проглашена за прву природну лепоту Србије.

На реци Дрини такође можете уживати и у вожњи кајаком. Бајина Башта је изнедрила велики број шампиона у овом спорту.

Уколико хоћете да се опустите и директно на Дрини уживате у њеним чарима и лепотама, вожња кајаком је права ствар за Вас.

Величина слова