Изузетна лепота планине Таре, језеро Перућац, речни ток Дрине, културно-историјски споменици  чине град Бајину Башту са околином туристички атрактивним простором. Туристичку понуду употпуњује седам хотела високе категорије: Хотел „Дрина“ у граду, хотели „Језеро“-Перућац, „Оморика“, „Бели бор“ и „Јавор“ на Тари, као и дечје одмаралиште на Митровцу.

Град Бајина Башта је још 1882. урбанистички уређен тако да се у урбаном језгру све улице секу под правим углом. Посебно се истиче и архитектура локалних градитеља, која привлачи туристе да дођу у овај град, а ту је, такође, и плажа на Дрини која се налази крај самог моста који прелази у Босну и Херцеговину, што даје посебну драж боравку на овом месту.

У општини Бајина Башта налазе се бројне туристичке дестинације:

Као део српске културне баштине издвајају се остаци Солотника, црква брвнара у Дубу и манастир Рача, који употпуњују културну баштину наслеђену из времена неолита, римског царства и некрополе.

Око шест километара на југ, међу северним обронцима Таре, налази се манастир Рача. Сматра се да је ово једна од задужбина краља Драгутина, која је подигнута у 13. веку. Био је центар преписивања и писања црквених списа, а и данас се Рачанска преписивачка школа сматра чуварем националног идентитета.

У првој недељи октобра у Бајиној Башти и Рачи одржавају се „Дани Раче украј Дрине„. Богат уметнички програм и научни скупови завршавају се доделом Рачанске повеље истакнутим ствараоцима.

Подручје Националног парка „Тара„ обухвата планину Тару, западно од ње планину Звијезду, као и део кањона Дрине.

Тара је позната по свом богатству водама. Бројни извори стварају потоке и речице који се обрушавају ка Дрини. Највеће врело је Перућац, са протоком од 300 литара у секунди. Тако настала речица тече свега 365 метара, а онда се улива у Дрину.

Од неколико водопада најпознатији су Велики и Мали Скакавац. Са западне и северне стране Национални парк је оивичен спорим током реке Дрине која је преграђена браном на Перућцу.

На Дрини се, традиционално, сплавари и пеца, као и на језеру Перућац  које се пружа све до Вишеграда. Ту је и језеро Заовине, које је, заправо, акумулација реверзибилне хидроцентрале. Брана на Перућцу је висока 93 метра, па језеро има површину од 28 квадратних километара, дужину од 55 километара и дубину од 88 метара.

Заовинско језеро се налази на планини Тари код места Заовине и по свом настанку је вештачко. Настало је у периоду од 1975. до 1983. године, када је ток Белог Рзава преграђен бранама код врха Кик (958 m нмв). При највишем водостају, површина језера се налази на надморској висини од 881.5 m. Највећа дубина је око 110 метара.Језеро допуњавају два потока Коњска река и Бели Рзав.

Језеро је акумулација реверзибилне хидроелектране „Бајина Башта“ у Перућцу са којом је повезано вертикалним цевоводом. Вода је веома чиста те уз малу прераду у постројењима за прераду воде користи се за пиће.

Брана на Перућцу је висока 93 метра, па језеро има површину од 28 квадратних километара, дужину од 55 километара и дубину од 88 метара.

Кањон Дрине, узводно од бране, спада по дубини међу највеће у свету.

Дринска Регата

Стогодишњу традицију сплаварења низ Дрину прекинула је изградња хидроцентрале, али се и даље успешно организује спуст низ Дрину у чамцима и сплавовима којима управљају искусни кајакаши и сплавари, надалеко позната «Дринска регата».

За потребе развоја туризма, али и за потребе спортских активности и такмичења у Бајиној Башти су изграђени бројни спортски објекти: Градски стадион са тартан стазом, хала за спортове који се обављају у затвореном простору и игралишта за мале спортове на отвореном.

За више информација о ТУРИСТИЧКОЈ понуди Бајине Баште посетите веб страницу Спортско-Туристичког центра у Бајиној Башти, или посетите градски ТУРИСТИЧКИ ИНФО ЦЕНТАР где ћете добити више информација и купити сувенир за успомену из Бајине Баште.

Величина слова