Планину Тару природа је богато даровала различитим геоморфолошким целинама, специфичним облицима рељефа и другим природним лепотама по цему се убраја у најлепше планине Србије. Тара и суседна Звијезда, чине јединствену планинску целину, коју медјусобно деле кањонске долине речица: Дервента и Бели Рзав. Ове планине чине источни огранци Динарског система са сличном структуром и правцем пружања (северозапад – југоисток), којима је Дрина усекла дубоку и живописну кањонску долину. Укупна површина планине Таре је 183 км2 , а просечна висина је 1200 м. Подручје Националног Парка Тара заузима простор од 19.175 хектара. На подручју НП Тара постоји значајан број заштићених врста (укупно 1100 врста виших биљака , од којих је најпознатија Панчићева оморика) и животињских врста (укупно око 170 врста птица, око 53 врсте сисара…).

Клима на Тари је континентално-планинска. Просечна температура лети је 15,3 оЦ, а зими износи -3,7 оЦ. Број сунчаних дана је 62 годишње. Просечна дневна инсолација лети 7,2 х, а зими 2,8 х. Просечна дужина трајања снежног покривача је 106 дана уз просечну дебљину снега од 100 цм. Период под снегом је од Октобра до Априла.

Митровац на Тари

Митровац је једна од највећих висоравни Таре. Налази се на око 1080 м надморске висине и карактеришу га хладне зиме и јесени које су топлије од пролећа. Просечна дебљина снежног покривача је око 1 м и има га 100 дана годишње. Лети су просечне температуре 16,6 степени. Овде ће Вас дочекати обиље природе и чистог ваздуха. Активни доживљај природе…

На Митровцу је изграђено велико београдско Дечије одмаралиште у коме, поред централног објекта, постоји још шест павиљона у облику шатора, чији је укупни капацитет око 600 малишана. У оквиру одмаралишта постоје и сви услови да се уз одмор и опоравак, одвија и рекреатинвна настава. У зимском периоду раде и два ски лифта.

Посебну атракцију овог дела Таре чине свакако језеро Заовине и видиковац Козја стена, са кога пуца величанствен поглед на кањон Дрине и језеро Перућац. Језеро Заовине лежи на 840 м надморске висине, и настало је преградјивањем горњег тока речице Бели Рзав. У језеро Заовине се, у време високог водостаја кроз огромне цеви постављене у тунелу у дужини од 9750 м, пумпама велике јачине испумпава вода из језера Перућац, која се касније у време ниског водостаја из ове акумулације истим цевима враћа у Дрину и тако се користи за производњу електричне енергије. Језеро Заовине, окружено шумама и пропланцима, представља праву оазу мира и тишине. Кристално чиста језерска вода обилује разним врстама риба, тако да ће заљубљеници у риболов на језеру наћи своје место за уживање. Језеро пружа доста могућности за бављење спортовима на води, као и за купање. У Заовинама ће сва чула уживати.

Величина слова