Кућица на Дрини је симбол Бајине Баште и једнo од најпознатијих обележја реке код Срба познате и као Зеленика, али и целог региона Подриња. Овај бајковити призор стене са кућицом док је са обе стране милује смарагдно зелена вода представља најлепши почетак упознавања са Бајином Баштом. Валовита и неукротива Дрина имала је обичај да с времена на време у налету необузадане снаге однесе кућицу само њој знаним путем али су бајинобаштански ентузијасти увек убрзо постављали нову, чвршћу и лепшу која би одмах изазивала још веће дивљење и пажњу.

Кућица на Дрини је временом стекла толику популарност да више није могуће ни пребројати хиљаде новина, телевизија, интернет портала и туристичких брошура који свакодневно доносе приче, снимке и слике чувене стенчице. Она је одавно превазишла локални бренд Бајине Баште и постала један од препознатљивих српских симбола који говоре о лепотама наше природе али и о јединственом складу природе и човека у нашој земљи.

По једној од народних прича из овог краја главни „кривац“ за настанак стене на средини реке Дрине је српски народни јунак Марко Краљевић. Желећи да пређе на другу обалу Дрине а да му његов чувени коњ Шарац не укваси ноге он је са бајинобаштанског видиковца Црвена стена бацио огромну стену у сами центар реке. Шарац је са једне обале скочио на новонасталу стену и одскочио на другу обалу Дрине, а по причама најбољих познавалаца тајни овог места на стени се и дан данас могу видети отисци Шарчевог копита.

О Кућици на Дрини су писали и извештавали многи светски и домаћи медији, а фотографија кућице је изабрана и за фотографију месеца у часопису National Geographic.

Прочитајте више кликом на линкове испод.

Величина слова