Obaveštavaju se građani Bajine Bašte, da je zabranjeno odlaganje i spaljivanje otpada koji se može ponovo koristiti, odnosno na površinama javne namene nije dozvoljeno paliti otpad.

Zabrana su u skladu sa odredbama Odluke o upravljanju otpadom na teritoriji opštine Bajina Bašta i Odluke o komunalnom redu.

 Inspekcijski nadzor nad izvršenjem odredbe ovih odluka vrši komunalna inspekcija.

Pojavu paljenja đubreta, smeća trave i drugih otpadaka na otvorenom prostoru prijaviti Opštinskoj upravi Bajina Bašta, Odeljenju za inspekcijske poslove i komunalne delatnosti-komunalnom inspektoru.

Komunalni inspektor u toku redovnog i vanrednog pregleda, ukoliko konstatuje paljevinu na otvorenom prostoru, protiv lica koje je postupalo suprotno odredbama ovih Odluka podnosi prekršajnu prijavu.

Takođe, praksa nesavesnog spaljivanja strnjike na otvorenom prostoru, može prouzrokovati veliku opasnost i potenijalnu štetu, zato apelujemo na građane da se ovakve protivzakonite i po društvo i prirodu štetne akcije više ne dešavaju.

 Paljenje žetvenih ostataka na otvorenom davnašnja je primitivna agrotehnička mera kojoj poljoprivrednici protivzakonito pribegavaju kako bi izbegli neophodne troškove, ali umesto ušteda, stvaraju veliku opasnost za okolinu, zagađuju životnu sredinu, nanose štetu poljoprivrednom zemljištu i ugrožavaju sveukupan biodiverzitet. Vatra namerno potpaljena na usevima, lako se proširi i preraste u požar većih razmera.

Spaljivanje žetvenih ostataka na otvorenom je strogo zabranjeno po osnovu više zakona, ali za prestanak ovakve zabranjene i izuzetno štetne prakse potrebno je jačanje svesti javnosti, razumevanja da je savesno i odgovorno ponašanje pojedinca osnov naše bezbednosti i zaštite biodiverziteta.

 

Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalne delatnosti

Opštinske uprave Bajina Bašta

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova