Најлепше жеље пишу се ћирилицом

Са циљем да се кроз креативна графичка решења добију лепе честитке писане ћирилицом, Установа „Култура“, у оквиру манифестације 6. „Ћириличне баштине“, организује конкурс Најлепше жеље пишу се ћирилицом.

Идеја је да се на маштовит начин осмисле и направе честитке које ће бити намењене за честитање различитих догађаја попут државних и верских празника, рођења деце, крштења, венчања, годишњица брака, одлазака у пензију и слично.

Имајући у виду да се на интернету може наћи врло мало ћириличких честитки поводом наведених догађаја, циљ нам је да кроз овај конкурс добијемо што више решења која ће постати доступна широкој публици и делити се на друштвеним мрежама. Жеља нам је да људима који воле и поштују наше писмо омогућимо да на друштвеним мрежама и у комуникацији са драгим људима могу честитати важне датуме лепим графичким решењима писаним ћирилицом.

Организатори позивају учеснике да одаберу пригодне догађаје за које ће правити честитку, да буду маштовити и да се потруде да добијемо ћириличке честитке које ће да се шаљу, деле и „живе“ још дуго по завршетку конкурса.

Правила конкурса:

  • графичка решења која учесници шаљу морају бити ауторска;
  • један аутор може доставити до три графичка решења;
  • слике морају бити у дигиталној форми у JPEG формату и морају бити високог квалитета. Максимална величина датотеке не сме прећи 20
  • аутори су лично одговорни за приказани мотив на графичком решењу и за евентуална кршења ауторских права;
  • аутори уступају права на коришћење свих објављених слика у оквиру конкурса у промотивне сврхе, у било којем облику или медију. При оваквом коришћењу организатори се ослобађају од било каквих потраживања од стране аутора фотографије на конкурсу;
  • организатори задржавају право да прихвате или одбију слику на основу тога да ли она одговара циљевима конкурса и задатим критеријумима и условима, без пружања било каквог даљег образложења или обавештења учеснику који је доставио слику;
  • радови се могу достављати од 18. априла до 8. маја 2024. године. Честитке послате након наведеног рока неће бити узете у разматрање.

Организатор може променити било које од правила конкурса, без претходног обавештавања корисника. Измена правила ће бити јавно доступна на званичној ФБ страници „Ћириличне баштине“.

Радове са пријавом потребно је послати на е-пошту: cirilicnabastina@gmail.com са назнаком за конкурс „Најлепше жеље пишу се ћирилицом“.

Молимо вас, прочитајте детаље о одрицању од одговорности пре слања радова:

Овим потврђујем да графичко решење које пријављујем на конкурс „Најлепше жеље пишу се ћирилицом“, који организује Установа „Култура“ у оквиру манифестације „Ћирилична баштина“, јесте моје оригинално дело и да нико не полаже ауторска права на њега, те да, ако полаже, ја сам њихов једини носилац. Ову слику прилажем као израз сопствене креативности и разумем да ће она бити објављена као моје оригинално дело. Разумем да ће моја пријава бити предмет разматрања пре него што буде прихваћена на конкурсу.

Све пријаве треба да укључују следеће податке:

  • име и презиме аутора, године старости и место пребивалишта;
  • кратак опис графичког решења (до 30 речи);
  • контакт податке аутора (број телефона, е-пошта, адреса, град и држава).

На конкурсу ће се прихватати само пријаве достављене на ћирилици.

Избор најбољих радова вршиће се гласањем на друштвеној мрежи Фејсбук и оцењивањем од стране стручног жирија.

Гласање од стране публике биће организовано на званичној ФБ страници „Ћириличне баштине“ по принципу ЈЕДНО СВИЂАЊЕ НА СЛИЦИ = ЈЕДАН ГЛАС.

Сви пристигли радови биће објављени 9. маја у заједничком албуму на страници „Ћириличне баштине“, а затим ће почети гласање за најбоље честитке. Гласање се завршава 17. маја у 10 сати и тада ће бити направљен пресек свиђања на сликама – гласова, на основу чега ће се добити три најбоља рада по оценама публике.

Ауторе најбољих радова очекују дипломе и поклон пакети „Ћириличне баштине“, који ће бити уручени у оквиру програма манифестације.

Честитке којима се, по оцени организатора, на најбољи начин постигао циљ конкурса, могу бити штампане и, уз пригодне поруке и навођење имена аутора, представљене у Бајиној Башти током трајања програма 6. „Ћириличне баштине“. Постоји могућност да најбољи радови буду, у форми честитке, штампани ради продаје у инфо-центрима општине Бајина Башта и промовисања организатора конкурса и Бајине Баште као престонице ћирилице. При оваквом коришћењу организатори се ослобађају од било каквих потраживања од стране аутора радова на конкурсу.

Редовна провера еСандучета убрзава исплату средстава

Обавештавамо пољопривредне произвођаче који су поднели захтев за подстицаје путем портала еПодстицаји да редовно проверавају своје еСандуче на порталу еУправе https://euprava.gov.rs/  како би прихватили решења, која на тај начин постају правоснажна и извршна, што омогућава исплату средстава.

Неопходно је да пољопривредни произвођачи прихвате и преузму Решење о усвајању захтева за субвенције које је испоручено у њихово еСандуче и уколико немају примедбе, одрекну се права на жалбу сагласно Упутству за одустанак од жалби. На тај начин средства ће бити брже исплаћена на кориснички рачун пријављен у електронски Регистар пољопривредних газдинстава.

Јавнa презентацијa урбанистичког пројекта за проширење гробља у Вишесави

На основу члана 63. Закона о планирању и изградњи (“Сл. гласник РС”, бр. 72/09, 81/09-ис, 64/10-УС, 24/11, 121/12, 42/13-УС, 50/13-УС, 98/13-УС, 132/14, 145/14, 83/18, 31/19, 37/19, 9/20, 52/21 и 62/2023) и чл. 88. Правилника о садржини, начину и поступку израде докумената просторног и урбанистичког планирања („Сл. гласник РС“, бр. 32/19)

ОПШТИНСКА УПРАВА  БАЈИНА БАШТА

Одељење за послове урбанизма, грађевинарства и имовинско-правне послове

оглашава

Јавнa презентацијa

урбанистичког пројекта за за проширење гробља у Вишесави, НА КАТ. ПАРЦЕЛАМА БР. 1669, 1670, 1674, 1675/2, 1680, 1676, 1677, 1679/1, 1675/1, 1673/2, 1673/5, 1673/6, 301/2, 307, 308, 309 и 310  К.О. ВИШЕСАВА

 

  1. ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА обавиће се у сали Скупштине општине Бајина Башта, Ул. Душана Вишића 28, од до 15. априла 2024. године, сваког радног дана од 7 до 15 часова.
  2. Наручилац предметног Урбанистичког пројекта је Општина Бајина Башта, ул. Душана Вишића бр. 28.
  3. Урбанистички пројекат урађен је од стране Предузећа за консалтинг, урбанизам, пројектовање и инжењеринг „УРБАНПРОЈЕКТ“ А.Д. Чачак, одговорни урбаниста Зорица Сретеновић, дипл. инж. арх., лиценца бр. 200 0451 03.

Заинтересована лица могу током јавне презентације да изврше увид у урбанистички пројекат, као и да своје примедбе и сугестије на планирано решење у писаној форми доставе Одељењу за послове урбанизма, грађевинарства и имовинско-правне послове, најкасније до 15. априла 2024. године.

Општинска управа Бајина Башта

Одељење за послове урбанизма, грађевинарства

и имовинско-правне послове

Јавни увид у нацрт плана детаљне регулације за уређење приобаља хидроакумулације Заовине и извештаја о стратешкој процени утицаја пдр-а за уређење приобаља хидроакумулације Заовине на животну средину

Општинска управа општине Бајина Башта , на основу чл. 50. Закона о планирању и изградњи („Сл.гласник РС“, бр.72/09, 81/09-исправка, 64/10-одлука УС, 24/11, 121/12, 42/13-одлука УС, 50/13-одлука УС, 54/13-одлука УС, 98/13-одлука УС, 132/14, 145/14, 83/2018, 31/2019, 37/2019-др. закон, 9/20209/2020, 52/2021 и 62/2023) и чл. 55. Правилника о садржини, начину и поступку израде докумената просторног и урбанистичког планирања („Сл.гласник РС“, бр. 32/19),

ОГЛАШАВА

ЈАВНИ УВИД

У НАЦРТ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ

ЗА УРЕЂЕЊЕ ПРИОБАЉА ХИДРОАКУМУЛАЦИЈЕ ЗАОВИНЕ

И ИЗВЕШТАЈА О СТРАТЕШКОЈ ПРОЦЕНИ УТИЦАЈА ПДР-А ЗА УРЕЂЕЊЕ ПРИОБАЉА ХИДРОАКУМУЛАЦИЈЕ ЗАОВИНЕ НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

Јавни увид трајаће 30 дана, од 08.04.2024.год. закључно са 08.05.2024. године. Материјал ће бити изложен у сали Скупштине општине Бајина Башта, ул. Душана Вишића бр. 28, сваког радног дана од 7 до 15 часова, као и на интернет страни општине Бајина Башта (www.bajinabasta.rs).

Јавна презентација Плана одржаће се дана 23.04.2024. године у сали СО Бајина Башта, Ул. Душана Вишића бр. 28 у 13,00 часова.

Примедбе и сугестије на изложени материјал могу се доставити током трајања јавног увида у писаном облику, Одељењу за послове урбанизма, грађевинарства и имовинско-правне послове Општинске управе општине Бајина Башта, лично на писарници или поштом, закључно са 08.05.2024. год.

Јавна седница Комисије за планове општине Бајина Башта одржаће се дана 16.05.2024. године у сали СО Бајина Башта, Ул. Душана Вишића 28, са почетком у 13,00 часова.

Општинска управа Бајина Башта

Одељење за послове урбанизма, грађевинарства

и имовинско-правне послове

Не пали стрњику!

Министарство заштите животне средине заједно са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Ловачким савезом Србије организује кампању која има за циљ да побуди пажњу јавности о великој опасности и потенцијалној штети коју може проузроковати пракса несавесног спаљивања стрњике на отвореном простору, уз апел на грађане да се овакве противзаконите и по друштво и природу штетне акције више не дешавају.

Паљење жетвених остатака на отвореном давнашња је примитивна агротехничка мера којој пољопривредници противзаконито прибегавају како би избегли неопходне трошкове, али уместо уштеда, стварају велику опасност за околину, загађују животну средину, наносе штету пољопривредном земљишту и угрожавају свеукупан биодиверзитет. Ватра намерно потпаљена на усевима, лако се прошири и прерасте у пожар већих размера. Према подацима Министарства унутрашњих послова, у последњих пет година регистровано је преко 63000 пожара на отвореном, међу којима и пожари који су изазвани паљењем стрњике. Пољопривредна инспекција је, током 2018. године, вршећи контролу спаљивања органских остатака после жетве усева, утврдила да су на више од 500 хектара пољопривредног земљишта спаљивани жетвени остаци. У 2018. години пожар настао паљењем биљних остатака на усевима проширио се на око 880 хектара Специјалног резервата природе „Стари Бегеј – Царска бара“, претећи да уништи флору и фауну националног и међународно значајног заштићеног подручја.

Спаљивање жетвених остатака на отвореном је строго забрањено по основу више закона, али за престанак овакве забрањене и изузетно штетне праксе потребно је јачање свести јавности, разумевања да је савесно и одговорно понашање појединца основ наше безбедности и заштите биодиверзитета Србије. У оквиру кампање, Министарство заштите животне средине заједно са Ловачким савезом Србије организује едукативне скупове који ће у наредним данима бити организовани у више градова Србије.

Конкурс за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја из области jавног информисања на територији општине Бајина Башта у 2024. години

Расписује се конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Бајина Башта у 2024. години.

Јавни конкурс за избор пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета општине Бајина Башта у 2024. години

На основу члана 76. Закона о култури („Сл. гласник РС“, бр. 72/2009,13/2016 и 30/2016), Уредбе о критеријумима, мерилима и начину избора пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије, аутономне покрајине, односно јединица локалне самоуправе („Сл. гласник РС“бр. 105/2016 и 112/2017), Уредбе о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења („Сл. гласник РС“ бр. 16/2018), члана 3. Правилника о начину, мерилима и критеријумима за избор пројеката у области културе који се финансирају и суфинанасирају из буџета општине Бајина Башта („Службени лист општине Бајина Башта“, број 2/2019, 1/2020 и 5/2022), члана 72. став 1. тачка 29. Статута општине Бајина Башта („Сл. лист општине Бајина Башта“, бр. 2/019), Одлуке о буџету општине Бајина Башта за 2024. годину („Службени лист општине Бајина Башта“ број 13/2023) и сходно Закључку Општинског већа општине Бајина Башта 01 Број: : 06-1/2024 од 29. јануара 2024. године, Општинско веће општине Бајина Башта расписује

ЈАВНИ КОНКУРС

ЗА

ИЗБОР ПРОЈЕКАТА У КУЛТУРИ КОЈИ СЕ ФИНАНСИРАЈУ И СУФИНАНСИРАЈУ ИЗ БУЏЕТА ОПШТИНЕ БАЈИНА БАШТА У 2024. ГОДИНИ

 

I           Јавни конкурс се односи на пројекте из следећих области:

  1. Књижевност (стваралаштво, преводилаштво);
  2. Музика (стваралаштво, продукција, интерпретација);
  3. Ликовне, примењене, визуелне уметности, дизајн и архитектура;
  4. Позоришна уметност (стваралаштво, продукција и интерпретација);
  5. Уметничка игра – класичан балет, народна игра, савремена игра (стваралаштво, продукција и интерпретација);
  6. Филмска уметност и остало аудио – визуелно стваралаштво;
  7. Манифестације везане за филмску уметност и остало аудио – визуелно стваралаштво;
  8. Дигитално стваралаштво и мултимедија;
  9. Остала извођења културних програма и културних садржаја (мјузикл, циркус, пантомима, улична уметност и сл.);
  10. Откривање, прикупљање, истраживање, документовање, проучавање, вредновање, заштита, очување, представљање, интерпретација, коришћење и управљање културним наслеђем;
  11. Библиотечко – информационе делатности;
  12. Научноистраживачке и едукативне делатности у култури;
  13. Менаџмент у култури.

II         Право учешћа на овом Конкурсу имају установе, уметничка и друга удружења регистрована за обављање делатности културе, појединци (уметници, сарадници, односно стручњаци у култури), као и други субјекти у култури, које су регистрована најмање годину дана од дана раписивања конкурса, осим установа културе чији је оснивач Општина Бајина Башта, који се финансирају сходно члану 74. Закона о култури и не могу учествовати на конкурсима које расписују њихови оснивачи.

III        За пројекте у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета општине Бајина Башта у 2024. години обезбеђено је 2.000.000,00 динара.

Вредност тражених средстава из буџета општине Бајина Башта не сме бити већа од 1.000.000,00 динара.

IV        На званичној интернет страници Општине Бајина Башта www.bajinabasta.rs могу се преузети сви неопходни формулари:

  • Образац пројекта,
  • Образац буџета,
  • Изјава
  • Формулари за периоднично и крајње извештавање
  • Правилник

V         Под потпуном пријавом подразумева се:

  1. Уредно попуњен и оверен Образац пројекта и Образац буџета;
  2. Подаци о инстистуцији (удружењу) која подноси пријаву – Копија регистрације подносиоца пријаве код надлежног органа са описом делатности за коју је регистрован;
  3. У случају појединца доставити професионалну биографију;
  4. Детаљно разрађен опис пројекта, а посебно за манифестације и фестивале неопходно је доставити детаљан програм и списак учесника;
  5. Доказ о партнерству и сарадњи (уговор, споразум и сл.);
  6. Детаљно разрађен буџет;

Неблаговремене и непотпуне пријаве на конкурс, пријаве упућене факсом или електронском поштом, као и пријаве оних учесника на конкурсу, који су у претходној години остварили право на финансирање, односно суфинансирање пројеката средствима из буџета општине, а нису поднели извештај о реализацији пројекта, комисија из члана 8. овог Правилника неће разматрати.

Једнократни пројекти који су већ подржани на претходном конкурсу органа који је расписао конкурс, неће се разматрати, као ни пројекти у којима се средства потражују за набавку опреме.

VI        Пројекти који се финансирају и суфинансирају из буџета општине Бајина Башта морају да испуњавају следећа општа мерила:

  1. уметнички квалитет и садржајна иновативност понуђеног пројекта,
  2. доступност културних вредности, уметничког стваралаштва грађанима и могућност њиховог масовног коришћења;

Поред општих мерила морају да испуњавају и најмање једно од следећих посебних мерила, и то:

  1. допринос за развој и подстицање културног и уметничког стваралаштва од локалног значаја;
  2. допринос истраживању, заштити, афирмацији и презентацији културног наслеђа;
  3. афирмација културе, односно уметности и разноликости културе, односно уметности општине у земљи и иностранству;
  4. допринос очувању, стварању, развоју и представљању културе националних мањина;
  5. допринос стварању културних садржаја намењених деци и младима;
  6. допринос развоју културног и уметничког стваралаштва особа са посебним потребама;
  7. њихова доступност ширем кругу конзумената;
  8. ширење и унапређивање едукације у области културе;
  9. квалитет и садржајна иновативност понуђеног пројекта;
  10. наставак вишегодишњих пројеката који су имали значајне резултате у претходном периоду;
  11. отвореност и доступност културних садржаја јавности и грађанима.

За област књижевног стваралаштва и издаваштва неопходно је испуњење следећих критеријума:

  1. да је прво издање књиге,
  2. да књига има уметничку, књижевну и научну вредност,
  3. да постоји културни и јавни интерес за издавање књиге и
  4. да је књига оригинално и креативно дело.

VII      Пројекти који се финансирају или суфинансирају из буџета општине Бајина Башта оцењиваће се на основу следећих критеријума:

  1. Усклађеност пројекта са општим интересом у култури и циљевима и приоритетима конкурса;
  2. Квалитет и садржајна иновативност пројекта;
  3. Капацитети потребни за реализацију пројекта и то:
  4. Односно уметнички капацитети,
  5. Неопходни ресурси;
  6. Финансијски план — разрађеност, усклађеност са планом активности пројекта, економичност и укљученост више извора финансирања:
  7. Степен утицаја пројекта на квалитет културног живота заједнице.

VIII     У обзир ће се узимати само пријаве које су доспеле искључиво преко писарнице Општинске управе Општине Бајина Башта и поштом на адресу Душана Вишића 28, 31250 Бајина Башта, са назнаком „Јавни конкурс за избор пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета општине Бајина Башта у 2024. години“.

IX        Јавни конкурс за све наведене области отворен је 30 дана од дана објављивања на званичној интернет страници Општине Бајина Башта www.bajinabasta.rs и на огласној табли Општинске управе Општине Бајина Башта.

Особа за контакт: Никола Васиљевић 066/6606910

X         Конкурсни материјал се не враћа. Пријаве које стигну ван прописаног рока и пријаве написане руком или писаћом машином биће одбачене.

Јавни конкурс за финансирање и суфинансирање програма и пројеката организација цивилног друштва у 2024.години

На основу члана 3. Правилника о начину финансирања програма и пројеката организација цивилног друштва, непрофитних и неполитичких организација и удружења грађана средствима буџета општине Бајина Башта („Сл.лист општине Бајина Башта“, бр. 4/017, 4/018, 2/019, 5/019 и 3/2023), члана 72. став 1. тачка 29. Статута општине Бајина Башта („Сл. лист општине Бајина Башта“, бр. 2/019), Одлуке о буџету општине Бајина Башта за 2024. годину („Службени лист општине Бајина Башта“ број 13/2023) и сходно Закључку Општинског већа општине Бајина Башта 01 Број: 06-1/2024 од 29. јануара 2024. године, Општинско веће општине Бајина Башта расписује

ЈАВНИ КОНКУРС

ЗА

ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОГРАМА И ПРОЈЕКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА НЕПРОФИТНИХ И НЕПОЛИТИЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА И УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА

  1. Програми ће се финансирати из следећих области:

а.)        Програми и пројекти из области Социјалне и дечије заштите

б.)        Програми и пројекти из области Развоја омладине и спорта

  1. КРИТЕРИЈУМИ КОЈЕ УДРУЖЕЊЕ ПРЕДЛАГАЧА ПРОГРАМА ТРЕБА ДА ИСПУНИ:

             Право учешћа у расподели средства буџета општине Бајина Башта имају организације цивилног друштва, непрофитнe и неполитичкe организацијe и удружења грађана (у даљем тексту: организацијe) које су регистроване на територији општине Бајина Башта, односно имају седиште или огранак на овом подручју као општинске, међуопштинске, регионалне или републичке, којe су регистроване најмање годину дана од дана раписивања конкурса, с тим да све пројектне активности морају реализовати на територији општине Бајина Башта.

  1. ИЗНОС СРЕДСТАВА ПЛАНИРАНИХ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОГРАМА /ПРОЈЕКАТА:

Једна организација може учествовати са једним предлогом пројекта на једном конкурсу.

Вредност тражених средстава из буџета општине Бајина Башта не сме бити већа од 300.000,00 динара – за програме и пројекте из области социјалне и дечије заштите и вредност тражених средстава не сме бити већа од 2.000.000,00 динара – за програме и пројекте из области развоја омладине и спорта.

Укупан износ средстава намењених финансирању програма и пројеката удружења грађана и невладиних организација из буџета општине Бајина Башта за 2024. годину износи 6.000.000,00 динара.

а.) Средства распоређена у оквиру Програма Социјалне и дечије заштите у укупном износу од 2.000.000,00 динара;

б.) Средства распоређена у оквиру Програма Развој спорта и омладине у укупном износу од 4.000.000,00 динара;

  1. РОК ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОГРАМА / ПРОЈЕКАТА:

Средства се додељују за програме/пројекте који ће се реализовати најкасније до 31.12.2024. године.

  1. ОБАВЕЗНА КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА КОЈУ ТРЕБА ДОСТАВИТИ:
  1. Пријавни образац (који садржи образац за предлог пројекта и образац за буџет пројекта);
  2. Финансијски извештај за претходну годину (биланс стања и биланс успеха са доказом да је извештај поднет Агенцији за привредне регистре – печат АПР или копија потврде о пријему од поште);
  3. Доказ да текући рачун подносиоца пријаве није блокиран;
  4. Доказ о суфинансирању од партнерске или донаторске организације, ако се пројекат тако реализује;
  5. Копија Решења о упису организација у регистар ( за подносиоца пријаве и партнере);
  6. Уколико пројекат садржи обуке, радионице, тренинге, предавања, семинаре или сличне активности неопходно је да се достави програм са дефинисаним терминима;
  7. Уколико пројекат садржи обуке, радионице, тренинге, предавања, семинаре или сличне активности неопходно је да се доставе радне биографије предавача и тренера;
  8. Пријавни образац је саставни део овог Правилника;
  9. Потребно је доставити три штампана оригинала конкурсне документације који је потписан и оверен печатом ( на местима која су за то предвиђена) и један у електронској форми (USB или CD);
  10. Пријавни образац треба попунити јасно и прецизно, како би пријава могла да се процени на најбољи могући начин;
  11. Пријава у којој је конкурсна документација написана руком или писаћом машином неће се сматрати важећом.

 

  1. НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА НА КОНКУРС:

Пријавни образац треба попунити јасно и прецизно, како би пријава могла да се процени на најбољи могући начин. Пријава у којој је конкурсна документација написана руком или писаћом машином неће се сматрати важећом.

Корисници средстава дужни су да у свим активностима
које спроводе по одобреном програму и пројекту користите ћириличко писмо. Уколико се користи друго писмо величина натписа на њему мора бити мања или иста у односу на исти текст писан ћириличким писмом. Поред тога што све активности у програму и пројекту морају бити писане на ћирилици уколико је реч о манифестацији лого исте мора бити исписан ћириличким писмом.

Комплетна конкурсна документација се доставља у једној запечаћеној пошиљци, заштићеној од оштећења која могу настати у транспорту.

Пријава се предаје на писарницу општине Бајина Башта или се шаље поштом на следећу адресу:

Општина Бајина Башта

– Комисија за спровођење конкурсног поступка расподеле средстава буџета

општине Бајина Башта намењених дотацијама невладиним организацијама и

удружењима-

ул. Душана Вишића бр. 28, Бајина Башта.

Пријаве послате на било који други начин (нпр. факсом или електронском поштом) или испоручене на другу адресу неће бити узете у разматрање.

Предња страна коверте мора садржати следеће податке:

ПРИЈАВА НА КОНКУРС ОПШТИНЕ БАЈИНА БАШТА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА/ПРОГРАМА

Име подносиоца пријаве, адреса подносиоца пријаве, назив пројекта/програма.

Пријавни образац може се преузети на сајту општине Бајина Башта www.bajinabasta.rs

  1. РОКОВИ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА НА КОНКУРС:

Конкурс ће бити отворен 15 дана од дана објављивања на званичној интернет страници Општине Бајина Башта www.bajinabasta.rs . Благовременом доставом сматра се пошиљка предата пошти најкасније до наведеног датума без обзира на датум приспећа, или пријава предата на писарници општине Бајина Башта до краја радног времена назначеног датума.

8.ОСОБА ЗА КОНТАКТ:

Председник Комисије, Милица Додић 069/1997650

Саопштење за јавност препоруке за смањење загађења ваздуха

Поштовани суграђани,

Поводом проблема загађења ваздуха посебно израженог у периоду грејне сезоне подсећамо вас да је повећање суспенднованих честица у ваздуху директна последица процеса сагоревања фосилних горива у аутомибилима и енергената у индивидуалним ложиштима и топланама.

Порекло грубих суспендованих честица  (PМ10), у урбаним срединама је од моторних возила и пећи за сагоревање.

10 честице умањују и видљивост током дана јер стварају ефекте видљивости који су карактеристични за измаглицу која се често препознаје као смог.

Употреба моторних возила на фосилна горива доприноси повећању ефекта стаклене баште, што је директан утицај на климатске промене.

Позивамо вас да у циљу побољшања квалитета ваздуха, посебно у грејној сезони:

-смањите коришћење угља као енергетна,

-смањите употребу аутомобила.

Препоручујемо вам:

-да не користите отпадне материјале као енергент (пластика, гума, текстил, отпадна уља и сл.), зато што је опасно и кажњиво.

Овом приликом позивамо и све привредне субјекте да се придржавају датих препорука, а да коришћењем еколошких енергената дају свој допринос смањењу загађења.

Такође, истичемо да ће инспекција појачано пратити резултате мерења емисије штетних и загађујућих материја у ваздуху код оператера чија је обавеза у складу са одредбама члана 58. Закона за заштиту ваздуха да обезбеди прописана повремена мерења емисије.

Општинска управа

Одељење за инспекцијске послове и комуналне делатности

-инспектор за заштиту животне средине

Величина слова