U Bajinoj Bašti, dana 26. jula 2016. godine, svečano je potpisan Memorandum o saradnji za projekat “Bioenergetska sela“-održivi bioenergetski tržišni model-BioVil.

BioVil je trogodišnji projekat koji se realizuje uz podršku Programa Evropske unije Horizon 2020 za istraživanje i inovacije. Cilj BioVil projekta je da pokrene, promoviše i usmerava bioenergetska sela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji do investicione faze. Projekat je započeo u martu 2016. godine u saradnji sa 9 partnera iz ciljnih zemalja, kao i iz Austrije i Nemačke.

Opština Bajina Bašta i selo Kostojevići dobija podršku projekta BioVil u razvoju bioenergetskog sela.

Na konferenciji prisutnima su se obratili Radomir Filipović, presednik opštine Bajina Bašta i Miodrag Gluščević, menadžer projekta Biovil.

Potpisnici su u obraćanju naglasili ključne ciljeve bioenergetskog sela: mogućnost da se zalihe biomase proizvode na lokalnom nivou na održiv način, snabdevanje strujom iz lokalnih obnovljivih izvora odgovara potražnji za energijom, kao i da poslovni model omogućava potrošačima, poljoprivrednim proizvođačima i vlasnicima šuma da postanu suvlasnici instalacija.

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova