Представници Словеније, Србије, Хрватској, Македоније и Румуније у периоду од 15. до 18. маја 2017. учествовали су у оквиру пројекта „БиоВил“ у студијској посети Немачкој, где су имали прилику да се упознају са различитим техникама производње грејања и електричне енергије у биоенергетским селима у јужном делу Немачке. Нашу делегацију чинили су представници Бајине Баште, села Костојевићи и Сталне конференције градова и општина.

„БиоВил“ је пројекат који се реализује уз подршку ЕУ програма Хоризонт 2020 и бави се развојем и успостављањем концепта биоенергетских села у земљама Југоисточне Европе. СКГО је партнер из Србије који реализује активности у оквиру програма. Циљ пројекта је подршка развоју концепта биоенергетских села у Словенији, Србији, Хрватској, Македонији и Румунији до инвестиционе фазе, кроз пренос знања из Аустрије, Немачке и других земаља. Овај пројекат ће иницирати почетак оснивања најмање пет биоенергетских села у партнерским земљама спремних за фазу инфраструктурног инвестирања, чиме би се повећао удео у биоенергетској одрживости. У Србији ће то бити село Костојевићи у општини Бајина Башта.

Инвестиција овог пројекта је пре свега у знању и искуствима партнера из западне Европе, пре свега из Аустрије и Немачке. Кроз пројекат је планирано да се развије сва потребна документација која је неопходна за инвестиције у замени котла у селу Костојевићи и то са мазута на котао на биомасу. Овим поводом организована је студијска посета у Баварској од стране Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) и Агенције за обновљиве изворе енергије.

Током студијске посете, пример добре праксе грејања на пиљевину хотела Швајгер представљен је у селу Глон. У овом месту су од 2009. до 2014. године постављена два постројења за производњу топлотне енергије на бази пиљевине, чиме се обезбеђује не само грејање за хотел, већ и за потребе фабрике која прави чоколадне облике, цркве и шест домаћинстава. Овај пример грејања представљен је и у селу Шлахт и селу Бух где су презентовани и примери постављања цевовода РЕХАУ, такође учесници су посетили и топлану на пиљевину у месту Цинеберг. Центар за биомасу који користи, производи и продаје пиљевину, дрвене брикете и све производе од дрва, пример је добре праксе удруживања шумовласника и оснивања Асоцијације шумара који су направили овај центар за биомасу у месту Кемптен.

Село Глон је познато по томе што се 2007. године повезало са мештанима из целог округа Едерсберг како би осмислили пут енергетске транзиције који је одржив у њиховом месту до 2020. године. Кључно је што је ово пример добре праксе не само грађанске партиципације, већ грађанског волонтерског рада и грађанског активног учешћа. Њихов циљ је да потпуно пређу на коришћење искључиво обновљиве изворе енергије.

Ова посета је била јако значајна за учеснике јер су могли да виде методе и моделе приватне праксе и укључивања грађана у процес производње и испоруке топлотне и електричне енегије, као и начине на који су се организовали појединци како би проширили мрежу снабдевања топлотном енергијом на бази обновљивих извора енергије.

Тако, на пример, у биоенергетском селу Вилдполдсриед учесници су имали прилику да виде комбиноване системе коришћења соларних панела, ветрењача, пиљевине, биогаса (метана), такозвани смарт грид или паметну мрежу, будућност електродистрибуције.

Поделите ову вест:

Још нема коментара за ову вест.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити јавно видиљива. Обавезна поља су означена са (*).