Katastrofalne poplave koje se učestalo ponavljaju u Srbiji su samo još jedno od podsećanja da se nepogode mogu desiti svuda i sa sobom doneti nesagledive posledice. Bajina Bašta je jedna od najpogođenijih opština, pretrpevši u 2014. godini ogromne štete zbog poplava i klizišta. U međuvremenu, opština Bajina Bašta je pripremila nekoliko veoma važnih planova koji se odnose na smanjenje rizika od nepogoda, a formirala je i Savet za zaštitu i unapređenje životne sredine – Zeleni savet i time demonstrirala trajno opredeljenje ka unapređenju uključivanja javnosti u kreiranje politika i strategija na lokalnom nivou.

Udruženje građana Arhus centar Južne i Istočne Srbije je počelo sa sprovođenjem projekata „ Unapređenje učešća lokalne zajednice radi smanjenja rizika od nepogoda u Bajinoj Bašti” koji je podržan od strane Misije OEBS u Srbiji. Inicijalni sastanak je održan 17.03.2016. godine u sali Opštine Bajina Bašta. Ovaj projekat ima za cilj da dobije povratnu informaciju od građana/ki, institucija i medija Bajine Bašte o upoznatosti sa merama za smanjenje rizika od katastrofa i da sagledavanjem relevantnih strateških dokumenata u ovoj oblasti pripremi preporuke za unapređenje uključivanja javnosti.

Pozivu za formiranje Alijanse za smanjenje rizika od nepogoda u Bajinoj Bašti odazvao se predednik Opštine, predstavnici/ce opštinske uprave Bajine Bašte, predstavnici/ce Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministrstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, Republičke direkcije za vode, JP „Srbijavode“, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Crvenog krsta, vatrogasci, izviđači Bajine Bašte, predstavnici/ce civilnog sektora, mediji, kao i šira javnost.

Podelite ovu vest:

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Veličina slova