Катастрофалне поплаве које се учестало понављају у Србији су само још једно од подсећања да се непогоде могу десити свуда и са собом донети несагледиве последице. Бајина Башта је једна од најпогођенијих општина, претрпевши у 2014. години огромне штете због поплава и клизишта. У међувремену, општина Бајина Башта је припремила неколико веома важних планова који се односе на смањење ризика од непогода, а формирала је и Савет за заштиту и унапређење животне средине – Зелени савет и тиме демонстрирала трајно опредељење ка унапређењу укључивања јавности у креирање политика и стратегија на локалном нивоу.

Удружење грађана Архус центар Јужне и Источне Србије је почело са спровођењем пројеката „ Унапређење учешћа локалне заједнице ради смањења ризика од непогода у Бајиној Башти” који је подржан од стране Мисије ОЕБС у Србији. Иницијални састанак је одржан 17.03.2016. године у сали Општине Бајина Башта. Овај пројекат има за циљ да добије повратну информацију од грађана/ки, институција и медија Бајине Баште о упознатости са мерама за смањење ризика од катастрофа и да сагледавањем релевантних стратешких докумената у овој области припреми препоруке за унапређење укључивања јавности.

Позиву за формирање Алијансе за смањење ризика од непогода у Бајиној Башти одазвао се предедник Општине, представници/це општинске управе Бајине Баште, представници/це Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министрства унутрашњих послова – Сектора за ванредне ситуације, Републичке дирекције за воде, ЈП „Србијаводе“, Републичког хидрометеоролошког завода, Црвеног крста, ватрогасци, извиђачи Бајине Баште, представници/це цивилног сектора, медији, као и шира јавност.

Поделите ову вест:

There are no comments yet.

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Величина слова