Церемонија свечаног уручења израђених докумената у области формирања цивилне заштите, у општини Бајина Башта, у оквиру пројекта „Градимо партнерство за отпорнију Бајину Башту” Архус центра Јужне и Источне Србије, подржан од стране Мисије ОЕБС у Србији и општине Бајина Башта, организована је 15. септембра 2016. године у Бајиној Башти.

  Том приликом представница Мисије ОЕБС у Србији, Валентина Кораћ, уручила је начелници Општинске управе Бајина Башта, Јелени Филиповић, Одлуку о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине Бајина Башта и Наредбу о припремама, начину формирања и ангажовања јединица цивилне заштите опште намене општине Бајина Башта.

Презентацији су присуствовали и представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, председници месних заједница и будући повереници цивилне заштите, чланови Радне групе за реализацију активности на унапређењу отпорности заједнице ради смањења ризика од непогода на територији општине Бајина Башта, као и представници свих релевантних институција, зинтересоване јавности и волонтери Канцеларије за младе.

У име стручног тима који је радио на изради поменутих докумената, Драгана Ивановић презентовала је присутнима нацрт одлуке и наредбе.

„Мисија ОЕБС у Србији подржава институционално повезивање и примену Архуске конвенције у Србији“, навела је Валентина Кораћ. Она је честитала свим учесницима у реализацији пројекта и најавила даљу подршку ове међународне организације, кроз обуку повереника цивилне заштите.

„Израда докумената који ће унапредити цивилну заштиту на нашој територији, прошао је кроз процес јавног оглашавања, стављањем на јавни увид и јавну расправу “, нагласила је Јелена Филиповић и том приликом истакла важност даље имплементације и примене одлуке и наредбе. Како је најављено, усвајање докумената биће предложено за прву наредну седницу Општинског већа, а онда на даље усвајање у скупштинској процедури.

 „Усвајање докумената на локалном нивоу биће пропраћено и активностима информисања јавности“, истакла је Соња Поповић, председница Архус центра ЈИС и менаџерка пројекта „ Градимо партнерство за отпорнију Бајину Башту” и том приликом најавила де ће волонтери Канцеларије за младе у Бајиној Башти, вршити поделу лифлета грађанима Бајине Баште и мештанима у месним заједницама које су у претходном периоду биле највише погођене елементарним непогодама, са прецизним упуствима о поступању у случају ризичних ситуација. Она је похвалила сарадњу са општином Бајина Башта, Мисијом ОЕБС и ресорним министарством и још једном поновила да ће за представнике месних заједница бити организована обука о цивилној заштити.

Поделите ову вест:

Comments (2)

 • Милоје Јовановић

  „Израда докумената који ће унапредити цивилну заштиту на нашој територији, прошао је кроз процес јавног оглашавања, стављањем на јавни увид и јавну расправу “, нагласила је Јелена Филиповић и том приликом истакла важност …
  Моје питање гласи: када је била јавна расправа ,преко ког средства информисања је извршено оглашавање и када је био јавни увид и јавна расправа или се то крије као змија ноге да грађани Бајине Баште да не би били упућени у јавни рад ваших органа?
  Ако неко има да може да одговори на ово моје питање , а писано је ћирилицом ради разумљивости ,добро би било.Нећу вам се захваљивати на одговору јер је то ваша обавеза и плаћени сте нашим парама.

  • Администратор

   Удружење грађана Архус центар Јужне и Источне Србије, у оквиру пројекта „ Градимо партнерство за отпорнију Бајину Башту”, који је подржан од стране Мисије ОЕБС у Србији и општине Бајина Башта, организовало је радионицу, која је одржана 27 и 28.06.2016. године у Бајиној Башти.
   Радионици су, поред пројектног тима Архус центра ЈИС присуствовали и чланови Радне групе за реализацију активности на унапређењу отпорности заједнице ради смањења ризика од непогода на територији општине Бајина Башта, коју је именовао председник општине Радомир Филиповић. Радну групу чине експерти из Општинске управе општине Бајина Башта, Одељења за ванредне ситуације Ужице, ватрогасно спасилачке јединице Бајина Башта, МУП-а, јавних предузећа, повереника цивилне заштите из угрожених месних заједница, ЕПС ХЕ Бајина Башта, ТВ Прима, НП Тара, Дома здравља.

   Радионица је имала за циљ да анализира, преиспита и ревидира постојеће општинске одлуке, планове и стратегије вазане за реаговање у ванредним ситуацијама и смањења ризика од непогода, а да након тога ради на ревизији постојећих и изради нацрта нових докумената чији је циљ унапређење безбедности заједнице и усаглашавање са смернициама ЕУ које дефинишу ову област.

   У оквиру радионице урађен је Нацрт о изменама и допунама Одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине Бајина Башта и Нацрт Наредбе о припремама, начину формирања и ангажовања јединица цивилне заштите опште намене општине Бајина Башта који ће бити стављени на јавни увид од 15.07.2016. године у просторијама Општинске управе општине Бајина Башта.

   http://bajinabasta.rs/radionica-udruzenja-gradjana-arhus/

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Величина слова