Општински пројекат “Едукација деце предшколског и школског узраста из области заштите животне средине” успешно је реализован, а завршницу је представљао боравак награђене деце у еко-кампу Одреда извиђача у Заовинама.

Укупно 22 деце, победници еко-квиза у својим школама, као и најбољи у ликовним и литератним радовима, били су учесници својеврсног еко-кампа. Три дана, ученици од тећег до осмог разреда основних школа “Свети Сава” и “Рајак Павићевић”, имали су прилику да се упознају са лепотама Заовина, уз заједничко дружење и упознавање под надзором учитељица. Са њима су биле и две представнице Одреда извиђача Бајина Башта. За учеснике еко-кампа представници Националног парка “Тара” уприличили су шетњу и упознавање са природним одликама, а деца су имала прилику и да посматрају птице које живе на овом простору. Представници Општинске управе организовали су креативну радионицу, где су деца кроз цртеже и текст осмишљавала еко поруке, док су представници комуналног предузећа илустративно и интерактивно представили модел примарне селекције отпада и њен значај за животну средину. Са извиђачима су деца стекла корисна и занимљива сазнања о животу у природи.

Пројекат су поред општине , подржали ЈКП “12. Септембар” и „РАКЕТА АБ“ д.о.о.

Програм едукацији деце трајао је од фебруара до октобра 2016. године. У оквиру тога реализовано је више активности. Најпре је извршена едукација деце о заштити животне средине и примарној селекцији отпада, путем презентација које су представљене у вртићу и у свим школама у граду, тако да је свако дете добило основна сазнања о екологији. Обележен Светски дан шума, 21. март, садњом садница у дворишту вртића, средњих школа и спортско- рекреативном центру Луг.

Акција обележавања Дана планете Земље, 22. априла, реализована је у оквиру општинског пројекта али и у оквиру Пројекта “Управљање чврстим отпадом у прекограничним руралним и обалним подручјима југоисточне Европе”, а који се инплементира од стране Сталне радне групе за рурални развој (SWG) и NALAS-а, уз подршку GIZ Отвореног регионалног фонда за југоисточну Европу-Модернизацију комуналних услуга (ORF MMS) и Владе Швајцарске. Општинска управа општине Бајина Башта, том приликом, анимирала је школе и невладин сектор, тако да су у акцији учествовали предшколци Дечијег вртића Невен, ђаци основних школа “Свети Сава” и “Рајак Павићевић”, Техничка школа и Гимназија “Јосиф Панчић”, Канцеларија за младе, Одред извиђача Бајина Башта, представници Зеленог савета и едукатори Општинске управе, укупно око 100 волонтера. За њих је SWG обезбедио мајице, рукавице и кесе, а освежење ЈП Национални парк  “Тара”. У оквиру акције, активисти су прикупили око 10 м³ или око 2 тоне сувог отпада, углавном папира, картона, пластике и пластичне фолије. Чишћене су углавном мање дивље депоније у ужем градском језгру (запуштени плацеви у близини школа, градског парка и реке Раче). Прикупљени отпад транспортовали су радници ЈКП “12. Септембар”.

                Светски дан заштите животне средине, 5. јун обележен је свечаним уручењем награда најуспешнијим на расписаном конкурсу за ликовне и литерарне радове на тему заштите животне средине, а дружење је уприличено у Галерији установа културе.

                Еко-квиз је уследио у октобру месецу, након претходне поделе лифлета у свим предшколским и школским установама, из којих су се ученици и спремали за такмичење.

                Уз честитке свим ученицима на показаном знању и труду, велика захвалност припада и школама, њиховим руководиоцима и наставном особљу које је кроз индивидуално и преко радних група учествовало у свим горе наведеним акцијама.

                Поједини чланови Зеленог савета општине Бајина Башта веома активно су учествовали и подржали овај значајан пројекат на подизању и еколошком освешћивању шире заједнице, која је кренула најпре од дечјег узраста.

Поделите ову вест:

There are no comments yet.

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

Величина слова