Регионални центар за животну средину за Централну и Источну Европу (REC), Канцеларија у Србији је заједно са Агенцијом за заштиту животне средине Републике Србије организовао Радионицу на Златибору од 14. до 16. јуна под називом “Процена стања малих водотокова” у оквиру пројекта “Изградња капацитета локалних заједница за одрживи развој у међународним сливним подручјима река Дрине и Дрим – CRESSIDA”.

Радионицу је отворила госпођа Гордана Кожухарова испред Регионалног центра за животну средину која је искористила прилику да учесницима скупа представи пројекат CRESSIDA који РЕЦ имплементира уз подршку Агенције за заштиту животне средине САД. Госпођа Кожухарова је истакла да је један од циљева ове радионице да на терену представи методу за евалуацију стања и мониторинг малих водотокова слива реке Дрине и иницира сарадњу међу општинама на чијим територијама се налази слив Дрине у циљу унапређења еколошког статуса ове реке али и да допринесе спровођењу Оквирне директиве о водама Европске уније у нашој земљи. Испред Агенције за заштиту животне средине Републике Србије, суорганизатора Радионице, окупљене је поздравила госпођа Драгана Видојевић, шеф одсека за индикаторе и извештавање, и представила рад Агенције у области заштите вода. Госпођа Весна Митровић, начелница одељења за заштиту природних ресурса, Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, важног партнера на пројекту CRESSIDA је учесницима дала преглед нових прописа из области заштите вода.

Испред Агенције за заштиту животне средине САД окупљене је поздравио доктор Хозе Замбрана (Јосé Замбрана) и доктор Клејтон Кокс субспецијализант Америчке асоцијације за напредак науке у оквиру Агенције за заштиту животне средине САД.

На Радионици су представљени резултати спроведених активности у оквиру програма CRESSIDA и пилот пројекта “Валуе Дрина” као и примењивост методе за брзу процену стања водних ресурса – СВАП2, на притокама реке Дрине које су спровеле општине Мали Зворник и Љубовија у сарадњи са невладиним сектором и то Омладинским еколошким удружењем „Наша Љубовија и „Еко Дрина“. Практичан рад на терену представљен је на реци Рзав – Црни Рзав на три одабране локације, где су учесници имали прилике да тимски раде процене на одабраним локацијама и тиме примене нова теоријска знања која ће им даље користити у имплементацији сличних акција у својим локалним заједницама.

Учесници радионице били су представници управе и цивилног сектора локалних самоуправа градова Шабац, Ужице и Сремска Митровица, као и општина Богатић, Крупањ, Пријепоље, Прибој, Бајина Башта, Мали Зворник и Љубовија. Испред Агенције за заштиту животне средине на Радионици су као предавачи били и доктор Џо Флоумерш ,госпођа Келси Ахо ,субспецијализант института за науку и образовање у Оук Риџу  и госпођа Мериен Кернс , субспецијализанти Америчке асоцијације за напредак науке. Испред REC-а међу предавачима је била и госпођа Нађа Железник, лидер на пројекту Светске банке „Подршка управљању водним ресурсима у сливу реке Дрине” и госпођа Јелена Трипковић, менаџер пројекта CRESSIDA за Србију.

CRESSIDA пројекат има за циљ да пружи подршку локалним заједницама које се налазе у сливовима река Дрина (Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора) и Дрим (Албанија, Косово*, Македонија) релевантним државним институцијама и пословном сектору да ефикасније спроводе своје локалне стратегије и планове везане за одрживи развој. У пројекту учествује укупно 18 општина, заједно са својим партнерским организацијама из цивилног сектора, из земаља учесница у пројекту. У Србији су то општине Богатић, Мали Зворник и Љубовија.

Поделите ову вест:

Још нема коментара за ову вест.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити јавно видиљива. Обавезна поља су означена са (*).