Obzirom na pojavu zarazne bolesti PLAVI JEZIK, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine donela je rešenja, kojim se područje u poluprečniku od najmanje 100 km od žarišta u naseljnim mestima: Obajgora, Pilica,Jagoštica, Višesava, Jakalj, Cerje, Rogačica, Zaglavak, Zlodol, Jelovik, Kostojevići, Zarožje, Crvica, Ovčinja, Zaovine, Solotuša, Bačevci i Dobrotin u opštini Bajina Bašta proglašava ZARAŽENIM od zarazne bolesti PLAVI JEZIK, a područje u poluprečniku od 50 km od granice zaraženog područja, na kojem nije sprovođena vakcinacija, proglašava se UGROŽENIM od zarazne bolesti PLAVI JEZIK.

Nadležne veterinarske službe sprovodiće mere radi suzbijanja i iskorenjivanja bolesti plavog jezika. Sredstva za sprovođenje navedenih mera na gazdinstvima koja su proglašena zaraženim od bolesti plavog jezika, obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

Ministarsvo poljoprivrede i zaštite životne sredine-Uprava za veterinu formirala je Nacionalni krizni centar za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrolu zarazne bolesti plavog jezika.

Bolest plavog jezika je infektivna, virusna, bolest ovaca od koje mogu da obole i goveda i koze. Prenose je insekti (komarac, obad, muva) i ne spada u zoonoze, tj. nije zarazna za čoveka.

Podelite ovu vest:
Veličina slova